Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britansko državno odvjetništvo priopćilo je, ponovno proučivši predmet, da policajci koji su umiješani u pogibiju Brazilca Jeana Charlesa de Menezesa 2005. u Londonu neće biti sudski gonjeni.


Jeana Charlesa de Menezesa, 27-godišnjeg električara, ustrijelili su policajci misleći da je bombaš samoubojica, sa sedam hitaca u glavu, na postaji podzemne željeznice 22. srpnja 2005. u južnom Londonu. Pogreška je počinjena dan nakon neuspjela pokušaja da se ponovi niz samoubilačkih napada u londonskom javnom prijevozu u kojima je 7. srpnja 2005. poginulo 56 osoba - među kojima četvorica napadača - a više od 700 je ranjeno.

Vezani članci Policajci, ilustracija Ministarstvo raspisalo natječaj na koji se članovi stranaka ne mogu javiti, posao osiguran samo za dostojne obavljanja službe Policijski očevid u Kozari Putevima Napad na policajce: Priveli dvojicu osumnjičenih, traga se za ostalima

Dana 12. prosinca 2008. istražna porota, koja je trebala utvrditi uzrok smrti mladog Brazilca, nije mogla odlučiti je li Scotland Yard djelovao iz 'zakonite obrane'. Nakon takve odluke, odvjetništvo je zatražilo da se spis ponovno prouči.

'Nakon sudske istrage temeljito sam proučio spis na osnovi novih spoznaja u istrazi', rekao je u petak Stephen O'Doherty, odvjetnik koji će ponovno proučiti predmet. 'Danas sam zaključio kako dokazi da je jedan od časnika počinio kazneno djelo ubojstva Menezesa nisu dostatni', dodao je.

'Nijedna nova spoznaja do koje se došlo u istrazi nije me navela da promijenim svoju prvu odluku po kojoj nije bilo dostatno dokaza za sudski progon policajaca', istaknuo je O'Doherty.