Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Alarmantan plan''

''Orbanova natalitetna politika ima naznake 1930-ih godina"

Vikotr Orban (Foto: AFP)
Vikotr Orban (Foto: AFP) Foto: Afp
Švedsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu mađarskog veleposlanika u vezi polemike između dvije zemlje koja je izbila zbog švedske kritike mađarske natalitetne politike.

"Susret je održan danas u Stockholmu", rekao je kratko glasnogovornik ministarstva Anton Dahlquist, bez dodatnih pojedinosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Mlada djevojka maže lice kozmetičkim preparatom Opsjednutost starenjem Lanac ljekarni odlučio stati na kraj štetnoj pojavi među mladima: "U slučaju bolesti ovi proizvodi mogu im i naštetiti"

Švedska ministrica za socijalna pitanja Annika Strandhaell 12. veljače je na Twitteru ocijenila da "akcijski plan zaštite obitelji" koji je predstavio mađarski premijer Viktor Orban "ima naznake 1930-ih godina".

"Ono što se događa u Mađarskoj je alarmantno. Sada Orban želi još 'prave' mađarske djece. Ta vrsta politike naškodit će autonomiji za koju su se žene borile desetljećima", dodala je.

Orban, koji je zaoštrio migracijsku politiku u zemlji i često pribjegava antiimigrantskim govorima, predstavio je prošli tjedan plan potpore natalitetu kako bi odgovorio na demografske probleme u Mađarskoj.

On je predvidio beskamatne kredite za stanove ili automobile i izuzeće od poreza na dohodak za žene koje imaju četvero ili više djece.

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je švedskog veleposlanika u Budimpešti nakon komentara ministrice.

Mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto pojasnio je u petak da je švedskom ambasadoru rečeno da su te riječi "neprihvatljive".

"Mađarska troši novac na obitelji, Švedska za migrante", rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene