Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pojačanje snagama NATO-a na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Kosovo će početkom veljače iz Italije stići bataljun mirovnih snaga sastavljen od 560 vojnika, izjavio je glasnogovornik KFOR-a Bertrand Bono. Istovremeno, 175 rumunjskih policajaca i žandara spremno je poći na Kosovo kada to odluči Europska unija.

Dolazak tog kontigenta ne može se vezati uz proces utvrđivanja statusa Kosova, jer se radi o redovitoj vježbi pripadnika mirovnih snaga, rekao je Bono na konferenciji za novinstvo u Prištini.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

Talijanski vojnici će na Kosovu boraviti od 4. veljače do 4.
ožujka, rekao je glasnogovornik KFOR-a i dodao da će oni biti
raspoređeni na središnjem i sjevernom Kosovu. 

Istovremeno, 175 rumunjskih policajaca i žandara spremno je poći na Kosovo kada to odluči Europska unija, izjavio je rumunjski predsjednik Traian Basescu, na sastanku s predstavnicima diplomatskog zbora u Bukureštu.

"CSAT (Vrhovno vijeće za obranu zemlje) odobrilo je slanje 175 policajaca i žandara na Kosovo koji će poći kada to odluči EU", kazao je Basescu, ocijenivši da je njegova zemlja tako ispunila obveze preuzete na sjednici Europskog vijeća 14. prosinca prošle godine u Bruxellesu.

Dodao je da je odluku CSAT-a prenio dvama domovima rumunjskog parlamenta.

Basescu je opetovao da njegova zemlja i dalje podupire dijalog između Beograda i Prištine i da treba voditi računa o načelu međunarodnog prava o nepovredivosti državnih granica.

Albanci na Kosovu, koji čine većinu u toj pokrajini, žele što prije jednoglasno proglasiti neovisnost, budući da se ne mogu nagoditi sa Srbijom.

Kosovo je pod upravom UN-a od 1999., kada je NATO bombardirao Srbiju, čiji je predsjednik tada bio Slobodan Milošević, ne bi li je natjerao da povuče svoje snage iz te pokrajine s albanskom većinom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene