Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudesan svemir

Pogledajte VAMPIRA među zvijezdama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemir je prostranstvo nesagledivih raznolikosti, a njegove zvijezde toliko se međusobno razlikuju, da svako novo otkriće samo produbljuje tu raznolikost. Slučaj je to i sa zvijezdama O-tipa.

Međunarodni tim astronoma, koristeći VLT teleskop (Very Large Telescope) u Čileu, napravio je studiju o zvijezdama O-tipa, koje imaju iznimno velike temperature, masu i svjetlost.

Pročitajte i ovo Izgaranje meteora - 2 gorio na nebu U potrazi za meteorom koji je pao u subotu: Komadi svemirskog tijela mogli bi biti jako vrijedni, ali za nalaznika nema dobrih vijesti Slika nije dostupna SJAJAN POPUT MLADOG MJESECA Meteor iznad Zadra uznemirio građane: Ne pripada niti jednom poznatom meteorskom roju

>> Smrt jedne zvijezde: Ovako će umirati i naše Sunce...

Te zvijezde žive kratkim i burnim životima te imaju ključnu ulogu u evoluciji galaksija. Povezane su i s ekstremnim svemirskim fenomenom poznatim pod nazivom 'vampirske zvijezde', gdje u binarnom sustavu zvijezda, manja zvijezda proždire materiju s površine veće, susjedne zvijezde.

manja od dvije zvijezde na taj način se 'pomlađuje', dok isisava svježi vodik s površine svojeg susjeda. Njezina masa s vremenom dramatično naraste i ona u konačnici nadživi svoju partner zvijezdu, a njezin život je i znatno duži od drugih zvijezda iste mase.

Zvijezda žrtva u tom slučaju ostaje bez omotača, prije nego se uopće može pretvoriti u svijetlog crvenog super-diva. Umjesto tog, njezina izrazito vruća, plava jezgra ostaje izložena. kao posljedica toga, populacija zvijezda u udaljenoj galaksiji, zbog iznimno velike svjetlosti ogoljene zvijezde, može se učiniti mlađom nego što zapravo jest.

U binarnom sustavu sa zvijezdom vampirom, obje zvijezde postaju puno toplije i isijavaju jarko plavo, na taj način oponašajući tek rođene zvijezde.

'Imaju oko 15 puta veću masu od našeg Sunca i mogu biti i milijun puta svjetlije od Sunca. Te su zvijezde toliko vruće da na površini imaju temperaturu od 30.000 stupnjeva Celzija', istaknuo je Huges Sana sa Sveučilišta u Amsterdamu, voditelj studije, prenosi Daily mail. Sunce, za usporedbu, ima površinsku temperaturu od 5.500 stupnjeva Celzija.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene