Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poginulo je svih 19 osoba koje su bile u poljskom vojnom zrakoplovu CASA 295M koji se u srijedu navečer srušio na sjeveru Poljske, priopćila je poljska vojska.


Zrakoplov u kojem je bilo 15 putnika i četvero članova posade, a vraćao se s godišnje konferencije o sigurnosti zračnog prometa, srušio se pri slijetanju na aerodrom Miroslawiec, objavljeno je.

Vezani članci Poljski predsjednik, Andrzej Duda Poljski novinar predsjednika nazvao kretenom, pa mu sad prijeti i do tri godine zatvora Ispovijest Poljakinje koja je pobacila unatoč zabrani - 1 Ispovijest žene koja se morala izboriti za pobačaj jer je on zakonom zabranjen: "Ne bih imala ništa, rodila bih mrtvo dijete, a bol bi bila tisuću puta veća“

"Nitko nije preživio nesreću", rekao je Bogdan Ziolkowski,
glasnogovornik aerodroma.

"U zrakoplovu je bilo petnaest putnika i četvero članova posade", rekao je za France Presse vojni glasnogovornik Wieslaw Grzegorzewski.

Nije poznato što je izazvalo pad transportnoga zrakoplova španjolske proizvodnje. Jedan predstavnik medicinskih služba rekao je za Reuters da se avion zapalio.

"Sve je planulo", rekao je Janusz Napiorkowski, voditelj obližnje vojne bolnice.

Jedan drugi vojni glasnogovornik kaže kako je zrakoplov možda udario u stabla dok se približavao aerodromu.

Ministar obrane Bogdan Klich najavio je temeljitu istragu uzroka ove nesreće, a premijer Donald Tusk posjetit će mjesto tragedije, objavio je njegov ured.

"To je velika katastrofa", rekao je Klich za televiziju TVN24.
"Izrazio bih sućut obiteljima stradalih. Suosjećamo u vašoj boli".

Poljski predsjednik Lech Kaczynski koji je u posjetu Hrvatskoj
skratit će posjet i hitno se vratiti u Poljsku, priopćeno je iz ureda hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Kaczynski se trebao u četvrtak u Zagrebu sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima, a u petak je trebao posjetiti Dubrovnik.

Poljske vlasti objavile su da je riječ o dosad najtežoj nesreći
poljskih zračnih snaga. Godine 1973. u sličnoj je nesreći poginulo 18 ljudi, među njima i dvojica ministara.