Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP)

Podršku Trumpu povukao je čak i Paul Ryan, republikanski predsjednik Zastupničkog doma u Kongresu.


Predsjednik Zastupničkog doma Kongresa Paul Ryan odlučio se distancirati od stranačkog kandidata za Bijelu kuću Donalda Trumpa i objavio da ga više neće braniti niti sudjelovati u njegovoj kampanji.

Ryan je u razgovoru s republikanskim zastupnicima u Kongresu rekao da će svu svoju energiju uložiti u očuvanje republikanske većine u tom domu kako Hillary Clinton ne bi imala odriješene ruke.

Paul Ryan (Foto: AFP)
Time je najviši republikanski dužnosnik u Kongresu gotovo pa priznao poraz svoje stranke u utrci za Bijelu kuću. Budući da se istoga dana održavaju izbori za svih 435 kongresnika, Ryanu je to sada prioritet. Kolegama je rekao da u preostalih mjesec dana do izbora više neće pomagati Trumpovu kampanju niti ga braniti.

"Trebate učiniti ono što je za vas najbolje u vašoj izbornoj jedinici", rekao je Ryan kongresnicima i time im dao zeleno svjetlo da prekinu odnose s kontroverznim kandidatom ako to smatraju potrebnim.

Ryanova objava dodatak je najgorem previranju u Republikanskoj stranci zadnjih desetljeća i pojačava dojam da se stranka pokušava izolirati od Trumpa, što je posebno došlo do izražaja nakon objave videosnimke u kojoj se prostački i zlostavljački odnosi prema ženama.

Odgovor Trumpa u njegovu stilu

Otkako se ta snimka pojavila u javnosti, prednost Hillary Clinton u anketama na nacionalnoj razini postala je dvoznamenkasta.

"Paul Ryan bi trebao više vremena provesti na uravnoteženju proračuna, zapošljavanju i borbi s ilegalnim useljavanjem i ne trošiti energiju na borbenog republikanskog kandidata", uzvratio je Trump na Twitteru. 

Mnogi republikanski kongresnici koji će se ponovo natjecati na izborima 8. studenoga strahuju da bi im kaotična Trumpova kampanja mogla pokvariti izglede da zadrže većinu u Zastupničkom domu i Senatu i nanijeti dugoročnu štetu stranci.

Tijekom vikenda niz uglednih članova Kongresa, guvernera i drugih istaknutih republikanaca povukao je svoju podršku Trumpu. Otprilike pola od oko 330 republikanskih kongresnika, senatora i guvernera osudilo je Trumpove izjave prema ženama, a svaki deseti ga je pozvao da se povuče iz utrke za Bijelu kuću.

Ryanov potez u ponedjeljak, iako Trumpu nije formalno uskratio potporu, ipak se nije svidio dijelu republikanskih kongresnika koji smatraju da bi stranka trebala čvrsto ostati uz njega. (Hina)