Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera špijuniranje

Podignuta optužnica protiv Snowdena, SAD od Hong Konga traži uhićenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države podigle su optužnicu protiv Eduarda Snowdena, bivšeg obavještajca koji je objavio da američke agencije prikupljaju milijune podataka s internetskih i telefonskih komunikacija iz cijelog svijeta.

Snowden, za koga se vjeruje da se skriva u Hong Kongu, optužen je za krađu državnog vlasništva, neovlašteno objavljivanje informacija o nacionalnoj obrani i namjerno objavljivanje tajnih i obavještajnih dokumenata neovlaštenim osobama, stoji u optužnici koja nosi datum 14. lipnja a koja je otpečaćena u petak.

Pročitajte i ovo Ilustracija OSRAMOTIO AMERIKU Bivši agent FBI-a koji je 20 godina špijunirao za Ruse pronađen mrtav Uhićen Jack Teixeira Sigurnosne rupe FOTO/VIDEO Skandal u Pentagonu: FBI uhitio mladića povezanog s curenjem tajnih dokumenata

>> Razotkrivene dubinske veze Facebooka i američkih špijuna!

Optužnica je prvi korak u postupku koji bi američke vlasti mogle pokrenuti da bi Snowden bio izručen iz Hong Konga, koji je dio Kine, ali ima određenu autonomiju. Washington Post, koji je prvi objavio priču o optužnici, piše da su SAD zatražile od Hong Konga da uhiti Snowdena na temelju privremenog uhitbenog naloga. Vlasti u Hong Kongu nisu komentirale najnovije informacije.

Podsjetimo, ovaj bivši djelatnik CIA-e i zaposlenik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) otkrio je nedavno britanskom listu The Guardianu povjerljive informacije o američkim programima nadzora komunikacija kako bi, barem tako tvrdi, uzbunio javnost oko onoga što se čini u njezino ime. "Jedini cilj mi je informirati ljude o onome što se radi u njihovo ime i ono što se poduzima protiv njih", rekao je za The Guardian. Iako je živio vrlo lagodnim životom na Havajima, 20. svibnja je napustio tvrtku i odletio u Hong Kong prije otkrića o curenju informacija.

Nadzor komunikacija i preko interneta

"Spreman sam sve žrtvovati jer ne mogu dopustiti američkoj vladi da uništi privatni život, slobodu interneta i osnovne slobode ljudi u svijetu ogromnim sustavom nadzora koji potajno gradi", rekao je. Prije tri tjedna on je kopirao tajne dokumente u uredu NSA na Havajima gdje radi i rekao svojem nadzorniku kako treba nekoliko tjedana slobodno za liječenje epilepsije. Snowden je izjavio da je u Hong Kong pobjegao jer u Americi ne bi imao pošteno suđenje nakon što je objavio tajne dokumente.

Snowden je preko posrednika poručio islandskim vlastima kako bi htio podnijeti zahtjev za azilom u toj državi.

Globalni odjek

The Washington Post i The Guardian otkrili su postojanje dvaju tajnih programa NSA za nadzor komunikacija. Jedan se odnosi na skupljanje podataka o telefonskim pozivima od 2006. u SAD-u koje je vodio operater Verizon, ali vjerojatno i drugi. Drugi program je presretao internetske komunikacije na devet velikih tvrtki poput Googlea i Facebooka korisnika koji žive izvan SAD-a.

Radi se o aferi koja ima vrlo jak međunarodni odjek, budući da je SAD obavljao nadzor komunikacija i u drugim zemljama. (T.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene