Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruku prenio WikiLeaks

Snowden preko posrednika traži azil u Islandu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Edward Snowden je preko posrednika poručio islandskim vlastima kako bi htio podnijeti zahtjev za azilom u toj državi. Bivši suradnik NSA trenutno je navodno u Hong Kongu.

Bivši suradnik američke obavještajne agencije NSA Edward Snowden, koji je nedavnim otkrićem tajnih programa nadzora komunikacija uzdrmao globalnu javnost, preko posrednika je vlastima u Islandu dao do znanja kako bi htio kod njih zatražiti azil.

Pročitajte i ovo Prosvjed za Juliana Assangea Oslobodite Juliana Assangea Osnivač WikiLeaksa nije došao pred suce, prosvjednici traže njegovo oslobađanje: "Julian Assange je heroj" Julian Assange suđenje Assangeu Uspoređuju ga s Navaljnim, a sad počinje njegova posljednja bitka: "Život mu je ugrožen u zatvoru, a ako ga izruče - umrijet će"

Reuters javlja da je Kristinn Hrafnsson, glasnogovornik kontroverzne zviždačke organizacije WikiLeaks, u kolumni za islandski dnevnik Frettabladid napisao da mu je pristupio posrednik, koji je govorio u Snowdenovo ime.

>> Edward Snowden: U Americi mi ne bi sudili pošteno!

'Dana 12. lipnja primio sam poruku Edwarda Snowdena kojom me moli da obavijestim islandsku vladu kako bi on htio podnijeti zahtjev za azilom u Islandu', pojasnio je Hrafnsson u izjavi za Reuters, a njegovu je tvrdnju potvrdio i službeni Reykjavik.

Islandske vlasti kažu kako su s Hrafnssonom komunicirali tek neformalno, ne želeći otkriti kako će odgovoriti na eventualni Snowdenov formalni zahtjev.

Snowden se trenutno navodno nalazi u Hong Kongu, gdje se sklonio nekoliko dana prije objave tajnih podataka u Guardianu i Washington Postu. U jednom od medijskih istupa rekao je da je razmišljao o Islandu kao krajnjoj destinaciji, ali na pitanje zašto tamo nije otišao odmah, odgovorio je kako ga je bilo strah da će Washington izvršiti snažan pritisak koji vlasti u Reykjaviku ne bi bile u stanju izdržati.

Zbog boravka u Hong Kongu, posebnoj enklavi u sastavu Narodne Republike Kine, Snowdena su neki protivnici već prozvali kineskim špijunom. On i službeni Peking to su kategorički demantirali.

Inače, čelnik organizacije WikiLeaks, preko koje je Snowden poslao svoju poruku Islanđanima, zbog svojih se otkrića također našao u problemu s američkim vlastima, koje mu prijete kaznenim progonom. Julian Assange također je u problemu s vlastima u Švedskoj, koje ga traže zbog seksualnog zlostavljanja jedne djevojke, makar on tvrdi da je sve namještaljka kako bi ga preko Stockholma brže-bolje izručili Amerikancima. Stoga je, nakon što su mu u Velikoj Britaniji odbijene sve žalbe na odluku o izručenju, pobjegao u veleposlanstvo Ekvadora, gdje se skriva i danas.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene