Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom privatnosti

Razotkrivene dubinske veze Facebooka i američkih špijuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji direktor Facebooka za sigurnost korisničkih podataka danas radi za NSA. Najveći klijent hight-tech kompanija u Silicijskoj dolini je NSA. Otkrivena je i bliska suradnja Skypea s američkim obavještajcima.

Iako najveće tehnološke kompanije poput Facebooka, Microsofta i Googlea svim silama proteklih tjedana pokušavaju uvjeriti javnost, a prvenstveno stotine milijuna svojih korisnika, kako s američkim špijunskim agencijama surađuju isključivo kada ih na to prisili sud, New York Times donosi priču koja ih umnogome demantira.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dijeli, samo dijeli U samo nekoliko klikova doznajte kako vas špijuniraju na internetu! Slika nije dostupna Komentar o Snowdenu Putin: Odnosi Rusije i SAD-a su važniji od obavještajnih skandala

Ugledni njujorški dnevni list za početak otkriva dosad nepoznati podatak da je Facebookov nekadašnji direktor zadužen za sigurnost korisničkih podataka Max Kelly 2010. godine iz Zuckerbergove tvrtke prešao u obavještajnu agenciju NSA, koja je upravo razotkrivena kao tijelo koje u ime američkih vlasti provodi opsežan nadzor nad telefonskom i internetskom komunikacijom ogromnog broja ljudi.

>> Snowden preko posrednika traži azil u Islandu!

Silicijska dolina, kako se popularno naziva područje u Kaliforniji gdje sjedišta imaju brojne visokotehnološke tvrtke, dubinski je povezana s obavještajnom zajednicom, a Kellyjevo novo radno mjesto svjedoči do koje se mjere spomenute tvrtke i špijuni zapravo bave istim poslom. Tvrtke imaju ono što obavještajnoj zajednici treba - ogromne količine privatnih podataka i sofisticirani softver uz čiju je pomoć te podatke moguće analizirati.

NSA je u proteklih nekoliko godina, tijekom kojih je došlo do radikalnog pojeftinjenja spremanja prikupljenih podataka te značajnog napretka u razvoju analitičkog softvera, zapravo postala jedan od najvećih klijenata high-tech poduzeća, kojima je trgovanje privatnim podacima očito izvrstan izvor zarade.

Špijuni ulažu novac u start-upove

CIA čak ulaže novac u razne start-upove, s njima sklapa tajne ugovore, a sve agencije nerijetko i javno idu u 'lov' na najbolje tehnološke eksperte i hakere ne bi li ih doveli u svoje redove. Tako je aktualni šef NSA-a Keith Alexander osobno s tim ciljem došao na posljednje izdanje Defcona, najveće hakerske konferencije na svijetu.

New York Times piše kako brojne kompanije, uključujući i neke od najvećih, imaju posebne timove za suradnju s NSA-om kako bi, nasuprot njihovim nedavnim javnim tvrdnjama, špijunima olakšali pristup podacima svojih korisnika.

Skypeov tajni 'Projekt šah'

Otkriveno je i kako je Skype, čiji su se čelnici još dok ih nije kupio Microsoft znali javno hvalisati kako kontakte uspostavljene putem njihove mreže uopće nije moguće pratiti ili prisluškivati, još prije pet godina pokrenuo tajni 'Projekt šah' (Project Chess). Svrha projekta je istražiti koji bi tehnički i pravni problemi mogli omesti dijeljenje podataka o kontaktima korisnika s američkim obavještajnim agencijama.

Dio korisnika Skypea bio je razočaran kada ga je preuzeo Microsoft, kojeg su doživljavali prebliskim vlastima. Prigovarali su zbog određenih promjena u načinu funkcioniranja, sumnjajući kako je cilj bio olakšati državi pristup privatnim podacima, no ispada da je Skype daleko prije no što je itko i pomislio da bi ga mogla preuzeti tvrtka Billa Gatesa, osmislio način bliske suradnje s agencijama.

Bivši suradnik NSA-a Edward Snowden naveo je kako se Skype uključio u kontroverzni program PRISM u veljači 2011. godine.

NYT svoju priču zaključuje izjavom stručnjaka za tehnologiju Brucea Schneiera, koji kaže da su društvene mreže sve bogatija skladišta podataka o ljudima koje država nikada ne bi bila u stanju sama prikupiti. 'Vi Facebooku dobrovoljno dajete podatke o sebi koje nikada ne biste dobrovoljno podijelili s državom', rekao je Schneier.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene