Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počeo drugi krug predsjedničkih izbora na Cipru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi krug predsjedničkih izbora na Cipru, u kojem se suprotstavljaju komunist Demetris Christofias i konzervativac Ioannis Kassoulides, počeo je u nedjelju u 7 sati po lokalnom vremenu.

Dvojica političara su se tijekom kampanje zalagala za nastavak pregovora o pomirbi na podijeljenom otoku, čiji je sjeverni dio 1974. okupirala Turska, što predstavlja zaokret u odnosu na politiku koju je vodio dosadašnji predsjednik Tassos Papadopoulos, poražen u prvom krugu predsjedničkih izbora 17. veljače.

Pročitajte i ovo Ilustracija Što radi Cipar, a što Hrvatska Prvi put izrečena kazna trovaču: 21.000 eura kazne ili zatvor, a Laura još čeka da se otkrije tko je skrivio njezinu smrt Modre vode postale su crne (Foto: AFP) EKOLOŠKA KATASTROFA Nakon incidenta u termoelektrani, opasna naftna mrlja veličine 800 kilometara širi se Sredozemljem

Komunista Christofiasa smatraju favoritom za šestog predsjednika bivše britanske kolonije, neovisne od 1960.

Kassoulides (59) je pobijedio u prvom krugu s 33,51 posto glasova ispred Christofiasa (61) od kojeg je imao 980 glasova više.

Ali u drugom krugu prednost ide Christofiasu, šefu Komunističke stranke Akel, koji je dobio podršku socijaldemokrata (Edek) i Papadopoulosove stranke Diko (desni centar). Te stranke se protive prevelikom otvaranju prema ciparskim Turcima.

Otok je od 1974. podijeljen između Republike Cipar na jugu i Turske Republike Sjeverni Cipar (RTCN) koju priznaje samo Turska.

Ciparski Grci su 2004. masovno odbacili referendum o planu
ujedinjenju kojeg je ponudio UN i prihvatili ciparski Turci. Nešto kasnije otok je podijeljen ušao u EU.

U slučaju pobjede Christofias, prvi čelnik ciparske Komunističke stranke na predsjedničkim izborima, postao bi prvi komunist na čelu države članice EU-a koja ima predsjednički sustav.

Birački uredi, njih 1.159, otvoreni su od 7 do 17 sati po lokalnom vremenu, a preliminarni rezultati se očekuju oko 20,30 sati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene