Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu u ponedjeljak je počelo suđenje osmorici bosanskih Srba optuženih za ubojstvo više od 200 Hrvata i Bošnjaka s područja Prijedora u kolovozu 1992. godine.


Optužnica tereti Damira Ivankovića, Zorana Babića, Gordana Đurića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Ćetića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića da su kao pripadnici policije bosanskih Srba na na Korićanskim stijenama na području Vlašića iz kolone zarobljenika izdvojili više od 200 Hrvata i Bošnjaka i zatim ih strijeljali.

Vezani članci Iseljavanje mladih, ilustracija (Foto: Pixsell, Tomislav Miletić) Auf Wiedersehen, Kroatien: Lani se više od 26 tisuća Hrvata iselilo u Njemačku Slika nije dostupna Picula: BiH ruše nacionalizmi dva naroda, hrvatsko pitanje je otvoreno

Riječ je o osobama koje su prije toga bile zatočene u logorima na području Prijedora, a likvidirane su kada ih se vodilo na navodnu razmjenu. Tužiteljica Slavica Terzić obrazlažući optužnicu istaknula je kako je u ovom slučaju riječ o udruženom zločinačkom pothvatu čiji je rezultat 'gnjusno ubojstvo' velikog broja zarobljenika.

Zastupnici obrane u uvodnim riječima nisu osporavali da su zločini navedeni u optužnici počinjeni, no ustvrdili su kako osmorica optuženih u njima nisu izravno sudjelovala. Najavljeno je kako će tijekom suđenja svjedočiti više desetaka neposrednih svjedoka zbivanja na Korićanskim stijenama.