Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo suđenje bosanskom Srbinu za zločin nad Hrvatima i Bošnjacima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni načelnik policije u Ključu i član vodstva Srpske demokratske stranke u tom gradu Vinko Kondić (49), kojeg optužnica tereti za ratni zločin i poticanje na genocid nad Hrvatima i Bošnjacima, na početku suđenja izjasnio se da se ne osjeća krivim, priopćio je Sud BiH.

Prema navodima optužnice, Kondić je 18. studenoga 1991. godine zaustavio kolonu izbjeglica iz Slunja i pod njegovim zapovjedništvom policija je uhitila najmanje 30 vojno sposobnih muškaraca hrvatske nacionalnosti. Ta skupina uhićenih Hrvata iz Slunja bila je izvrgnuta torturi u Stanici javne sigurnosti (policiji) Ključ, a nakon toga otpremljena u logor 'Stara Gradiška', navodi se u optužnici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog nedostatka perspektive Puljić: Hrvati i dalje odlaze iz BiH Slika nije dostupna Prvostupanjska presuda 81 godina zatvora četvorici bivših pripadnika HVO-a

Kondića, koji je bio i član lokalnog Kriznog stožera srpskih snaga u Ključu, optužnica također tereti da je odgovoran za uhićenje najmanje 1.161 muškarca u bošnjačkim naseljima ključke općine koji su potom otpremljeni u logor Manjača. Odmah nakon dolaska u logor Manjaču jedan je civil od zadobivenih udaraca umro, a još su dva civila iz te skupine, uhićena kasnije, umrla u tom logoru, stoji u optužnici.

Navodi se također da je 10. srpnja tadašnja vojska bosanskih Srba upala u nesrpska sela općine Ključ i tom prilikom uhitila sve muškarce. Dio njih je autobusima odvezen u nepoznatom smjeru i ubijen. Tog dana, 10. srpnja 1992. godine, ubijeno je najmanje 219 osoba, stoji u optužnici protiv Kandića kojom ga se tereti za zločine protiv Hrvata i Bošnjaka na području Ključa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene