Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prijelazi bitni zbog običnih ljudi'

Počela primjena sporazuma Beograda i Prištine, otvorena dva prijelaza!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beograd i Priština počeli su u ponedjeljak primjenu sporazuma o zajedničkom upravljanju graničnim prijelazima (IBM) u mjestima Jarinje i Merdare, a na kontrolnim punktovima bez državnih obilježja su pripadnici MUP-a Srbije, Kosovske policijske službe (KPS) i europske pravne misije (EULEX).

Policija Srbije, EULEX i KPS nalaze se na jednoj lokaciji i udaljeni su međusobno samo desetak metara, za razliku od ranijih tri kilometra.

Na Jarinju je postavljeno ukupno šest kontejnera, ali infrastruktura nije u potpunosti izgrađena jer su radovi prošlog tjedna prekinuti zbog četverodnevih prosvjeda Srba sa sjevera Kosova, a nastavljeni su jutros i trebaju biti okončani u narednih pet dana.

Šef beogradskog tima u tehničkom dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević naglasio je da na integriranom prijelazu nema nikakvih državnih simbola i obilježja i da će procedura prelaska ostati nepromijenjena.

'Građani, kao i dosad, moraju imati samo osobnu kartu za prelazak integriranog prijelaza kod Jarinja, a za one koji imaju kosovske dokumente bit će nastavljen režim koji smo utvrdili sporazumom o slobodi kretanja', rekao je Pavićević.

Glasnogovornica EULEX-a Irina Gudeljević potvrdila je da su pripadnici te misije nazočni da bi Beograd i Priština 'poštovali dogovor'. 'Bitno je da prijelazi prorade radi dobrobiti običnih ljudi', istakla je Gudeljević.

Pročitajte i ovo Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore

>> Srbija: Uhićen organizatori nemira na prijelazima s Kosovom

Otvoren je i prijelaz Merdare, gdje je infrastruktura u potpunosti urađena, a prostor je proširen kako bi se približili objekti u kojima su smješteni srbijanski i kosovski dužnosnici.

Otvaranje prijelaza već je potaknulo negativne reakcije, a među prvima se oglasio vođa oporbene Demokratske stranke Srbije (DSS) i bivši premijer Vojislav Koštunica koji je zatražio da se Ustavni sud čim prije izjasni 'o ustavnosti sporazuma o integriranom upravljanju prijelazima' između Kosova i centralne Srbije.

Sporazum o zajedničkom upravljanju prijelazima (IBM) potpisala je vlada Mirka Cvetkovića u veljači ove godine, a nova vlada, formirana nakon izbora sredinom godine, izvijestila je Europsku uniju (EU) da će poštovati IBM.

Detalje i početak primjene IBM usuglasili su, po pokroviteljstvom šefice europske diplomacije Chaterine Ashton, premijeri Kosova i Srbije Hashim Thaci i Ivica Dačić tijekom tri susreta u Bruxellesu u studenome i prosincu, a nakon probne primjene sporazuma na prva dva prijelaza, druga dva bi trebala biti otvorena do kraja godine. Usuglašeno je i obostrano imenovanje časnika za vezu kojima će izaslanstvo EU u Beogradu i Prištini osigurati radne prostorije.

Srbijanska i kosovska strana različito tumače postignute dogovore pa kosovska strana navodi da će između Kosova i Srbije biti granica 'kao i svaka druga međudržavna granica', dok Srbija inzistira na tome da je riječ o 'administrativnim prijelazima'. EU je pak u svojoj interpretaciji sporazuma željela ići na ruku objema stranama i omogućiti im da svaka na svoj način interpretiraju dogovor, što je omogućeno korištenjem engleske kratice IBM (Integrated Border/Boundary Management), što je za Kosovare 'border' (granica), a za Srbe 'boundary'(administrativni prijelaz). (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene