Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Howard priznao poraz, čestitao Ruddu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzervativni premijer John Howard priznao je poraz svoje stranke na parlamentarnim izborima u Australiji i čestitao pobjedu vođi laburista Kevinu Ruddu.

"Prije nekoliko minuta, telefonirao sam Ruddu i čestitao njemu i stranci laburista na nespornoj pobjedi", poručio je Howard iz svog izbornog stožera, a prenijela televizija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neuhvatljiva poput vjetra Liv Tyler stvorila napetost na premijeri filma 'The Ledge' Slika nije dostupna Demantirala razvod Courtney Cox i zbunjujuća izjava: Ja i David se ne razvodimo!

Laburisti predvođeni Kevinom Ruddom izbornom pobjedom okončali su 11-godišnju vladavinu konzervativaca s premijerom Howardom.

Howard je najavio da će i on sam vjerojatno izgubiti zastupničko mjesto u svome okrugu Bennelong, blizu Sydneya. 

Ako se to dogodi, bit će to prvi put u 78 godina da premijer kojemu istječe mandat izgubi zastupničko mjesto na parlamentarnim izborima.

Djelomični službeni rezultati, koje je objavilo izborno
povjerenstvo, pokazuju da je Rudd osvojio 53,8 posto, a Howardova koalicija 46,2 posto, na temelju 57 posto prebrojanih glasačkih listića.

Budu li rezultati potvrđeni, Rudd će imati veliku većinu od 20
zastupničkih mjesta u parlamentu, prenijela je televizija ABC.

Rudd, diplomat koji je oporavio laburiste

Novi premijer Australije, laburist Kevin Rudd, diplomat koji je diplomirao kineski jezik, obećao je svojoj zemlji generacijske promjene, odbacivanje borbi iz prošlosti između sindikata i poslodavaca, te gospodarski rast uz istodobnu skrb za okoliš.

Rudd je najavio da će odmah potpisati Protokol iz Kyota o klimatskim promjenama i povući australske vojnike iz rata u Iraku, čime odbacuje dugogodišnju politiku dosadašnjeg konzervativnog premijera John Howard.

"Potrebno je da u budućnost krenemo kao ujedinjena nacija", poručio je Rudd nakon pobjede na subotnjim izborima kojom je okončao 11 godina dugu vladavinu konzervativaca.

"Želim po strani ostaviti stare bitke, bitke između poslodavaca i sindikata, bitke između (gospodarskog) rasta i očuvanja okoliša" te najavio "Vrijeme je za novo poglavlje u povijesti naše nacije".

Kao i britanski premijer Tony Blair, Rudd je promijenio laburističku prošlost i priklonio se gospodarskoj politici konzervativaca kako bi održao proračunski suficit na 1 posto BDP-a te smanjio poreze.

Obećao je održati dobre veze s tradicionalnim saveznicima,
Sjedinjenim Državama, ali i najavio da će Australija odsad voditi neovisniju politiku te se očekuje da će jačati veze s Kinom.

Rudd, kojega Australci zasad slabo poznaju, rođen je 1957., u
Nambouru u Queenslandu, katolik je i oženjen Thereseom Rein, milijunerkom koja vodi uspješno poduzeće i s kojom ima troje djece.

Odrastao je u Queenslandu, u siromaštvu nakon očeve pogibije u prometnoj nesreći i tvrdi da je odrastajući u takvim okolnostima formirao svoja uvjerenja o socijalnoj pravdi, a što ga je kasnije potaknulo da uđe u politiku.

Nakon prvog neuspješnog pokušaja u parlament je ušao 1998. godine.

Bio je i dužnosnik u vladi laburista u Queenslandu, a poslije
diplomat u Stockholmu te Pekingu.

Neki ga drže suviše intelektualnim, čovjekom koji u startu nema obilježja političkih vođa. Za druge Rudd utjelovljuje obnovu australske političke scene i velik je broj birača koji drže da je s Ruddom australsko gospodarstvo u dobrim rukama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene