Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pisma iz Chicaga siju strah u Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutkinja Nata Mesarović, predsjednica sudskog vijeća na suđenju za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, nije jedina kojoj je "Organizacija za zaštitu Srba" iz Chicaga uputila prijeteće pismo.

S iste adrese, prijeteće poruke stigle su i tužitelju za ratne zločine Vladimiru Vučkoviću, predsjednici Vrhovnog suda Srbije Vidi Petrović-Škero, predsjedniku Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom Rasimu Ljajiću, ministru policije Draganu Jočiću i predsjedniku bivše državne zajednice SCG Svetozaru Maroviću. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stranka ga demantira Berlusconi se hvali da je s Putinom razmijenio "simpatična pisma" i boce votke i vina Slika nije dostupna Nakon šokantnih objava Stigli nalazi inspekcije u KB-u Dubrava: Vlada smijenila Upravno vijeće bolnice

Prijeteće pismo stiglo je u Poseban odjel Okružnog suda u Beogradu naslovljeno na sutkinju Mesarović, a na žigu se jasno vidi da je poslano avionom iz Chicaga. 
 
"Blic" piše da je pismo poslano sutkinji Mesarović proslijeđeno veleposlaniku Srbije u Chicagu Desku Nikitoviću na zahtjev veleposlanstva. On je potvrdio da je zatražio kopiju pisma, ali da ga još nije dobio. Nikitović kaže kako očekuje suradnju srpske policije s američkim kolegama na otkrivanju počinitelja. Veleposlanik je objasnio i da je slanje prijetećih poruka državnim organima putem pošte u SAD-u teško krivično dijelo za koje je predviđena visoka kazna. 

" Naši istražni organi nas nisu službeno obavijestili o incidentu, niti je od nas zatraženo da zahtijevamo pravnu  pomoć od američkih istražnih organa. Ako oni utvrde da postoji povreda američkih zakona, onda bi američko tužiteljstvo poduzelo mjere. Ta organizacija, koliko mi znamo, ne djeluje javno i vjerojatno se radi o malom broju pojedinaca koji sebe nazivaju tim imenom", rekao je veleposlanik. 

U pismu se na najvulgarniji način vrijeđaju suci, ali i ubijeni premijer Zoran Đinđić. Organizatori su zaprijetili da će "svojim ljudima u zemlji" dati nalog za fizički napad na sutkinju, a zatim se navodi niz vulgarnosti i psovki. Pismo je predano policiji, a sutkinja Mesarović je dobila pojačano osiguranje, što je potvrdio i i ministar pravosuđa Zoran Stojković. 

Sudsko vijeće 23. svibnja treba donijeti presudu optuženima za ubojstvo Đinđića. 

Blicov izvor blizak pravosuđu tvrdi da je ova misteriozna organizacija iz Chicaga prije tri mjeseca prijetila tužitelju Vukčeviću. U tom se pismu, tvrdi izvor, tužitelj Vučković, uz niz uvreda naziva izdajnikom, a istovremeno se poručuje i da je ministar unutarnjih poslova Dragan Jočić "osuđen na smrt". 

Sredinom srpnja prošle godine, predsjednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero dobila je pismo iste organizacije u kojem se navodi da će ona i njezina obitelj biti ubijeni ako ne oslobodi Milorada Ulemeka Legiju. Prijeteće pismo je odmah predano policiji. Osim direktnih pretnji, predsjednici VSS-a u pismu je najavljeno i da će "uskoro biti likvidiran" ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković. 

Blicov izvor navodi i da je sadržaj prijetećih pisama i način na koja su ona pisana uglavnom isti. Tako je Rasimu Ljajiću ista organizacija zaprijetila da će ga stići njihova ruka "jer izručuje srpske heroje". Ljajić je izjavio da je prijetnje dobio u proljeće prošle godine, a da je takvo pismo stiglo i na adresu Svetozara Marovića, tadašnjeg predsjednika državne zajednice SCG.

Američko veleposlanstvo ponudilo pomoć 

Predsjednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić zatražio je hitnu i energičnu akciju specijalnog tužitelja za organizirani  kriminal Slobodana Radovanovića i direktora policije Milorada Veljovića, kako bi se otkrilo tko stoji iza prijetećeg pisma sutkinji Mesarović. Važić je rekao i da su pomoć u otkrivanju autora pisma ponudili američko veleposlanstvo u Beogradu i srpski veleposlanik u SAD-u. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene