Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spalili mu avion

Opkolili ga domoroci naoružani kopljima i strijelama: Pilot uzet za taoca u zabačenoj regiji

Novozelandski pilot Phillip Mark Mehrtens s papuanski separatistima - 4
Novozelandski pilot Phillip Mark Mehrtens s papuanski separatistima - 4 Associated Press
Aktualno Galerija Novozelandski pilot Phillip Mark Mehrtens s papuanski separatistima - 1 Novozelandski pilot Phillip Mark Mehrtens s papuanski separatistima - 1 Foto: Associated Press Novozelandski pilot Phillip Mark Mehrtens s papuanski separatistima - 2 Novozelandski pilot Phillip Mark Mehrtens s papuanski separatistima - 2 Foto: Associated Press Novozelandski pilot Phillip Mark Mehrtens s papuanski separatistima - 3 Novozelandski pilot Phillip Mark Mehrtens s papuanski separatistima - 3 Foto: Associated Press Novozelandski pilot Phillip Mark Mehrtens s papuanski separatistima - 4 Novozelandski pilot Phillip Mark Mehrtens s papuanski separatistima - 4 Foto: Associated Press +0 Egianus Kogoya, vođa papuanskih separatista Galerija 1/5 >>
Separatisti u indonezijskoj regiji Papua objavili su videe i slike na kojima se nalazi Phillip Mark Mehrtens, pilot s Novog Zelanda kojeg su prošlog tjedna uzeli za taoca.

Novozelandski pilot Phillip Mark Mehrtens, koji radi za indonezijsku aviokompaniju Susi Air, prošli je tjedan otet. Za taoca su ga uzeli pripadnici Nacionalne oslobodilačke vojske Zapadne Papue, borci separatističkog pokreta za slobodnu Papuu, koji su ga napali nakon što je sletio na pistu u Paro, mjesto koje se nalazi u zabačenom indonezijskom okrugu Nduga.

Pročitajte i ovo Heather Mack Dugo će biti iza rešetaka Zbog nasljedstva vrijednog 1,3 milijuna eura ubila majku i sakrila njeno tijelo u prtljažnik Sudar prigradskih vlakova u Indoneziji Uzrok nesreće nije poznat VIDEO Sudar vlakova u Indoneziji: Ima mrtvih i ranjenih, spasioci tragaju za preživjelima

Pročitajte i ovo Ilustracija U SAD-u U supermarketu pronađena djeca gotovo godinu dana nakon nestanka: Poznato što je razotkrilo otmičarku

U avionu je bilo pet putnika, a trebao je pokupiti 15 građevinskih radnika koji su radili na izgradnji zdravstvenog centra u Paru. Radnicima su, izvijestile su tamošnje vlasti, separatisti prijetili smrću.

"Naš plan bio je evakuirati radnike koji su naljutili pobunjenike. Oni su na to odgovorili tako da su zapalili avion i oteli pilota", rekao je čelnik spomenutog okruga Namia Gwijangge te dodao: "Veoma žalimo zbog ovog incidenta."

Naoružani kopljima, lukovima i strijelama

Pobunjenici su pustili pet putnika jer se radi o Papuancima, rekao je njihov glasnogovornik Sebby Sambon. On je također novinskoj agenciji Associated Press poslao videe i slike na kojima se vidi da su naoružani separatisti zapalili avion. Egianus Kogoya, vođa separatista, u videu je rekao da su pilota oteli da bi "oslobodili Papuu" od Indonezije.

Pročitajte i ovo Otmica, ilustracija ponovo zajedno Pronašli su otetu kćer pomoću DNK-a nakon 51 godine: "Tako mi je drago što se Melissa vratila. Nikada ne gubite nadu"

U jednom od videa vidi se Mehrtens kako u šumi stoji okružen skupinom muškaraca naoružanih puškama, kopljima, te lukovima i strijelama. Mehrtensu u jednom trenutku pobunjenici naređuju da kaže da "Indonezija mora priznati nezavisnu Papuu".

"Uzeo sam ga za taoca zbog papuanske neovisnosti, ne zbog hrane ili pića", rekao je Kogoya, pored kojeg je u tom trenutku stajao talac, te dodao: "Bit će siguran sa mnom dok god Indonezija ne iskoristi svoje oružje."

Sukobi u Papui česta su pojava

Indonezijski ministar za političke, sigurnosne i pravne poslove Mohammad Mahfud rekao je da vlada radi na uvjeravanju separatista da pilota puste na slobodu, izvijestio je Guardian.

"Uzimanje civila za taoce je neprihvatljivo, bez obzira na razloge", rekao je ministar. Dodao je da je sve najbolje riješiti diplomacijom, ali da "vlada ne isključuje korištenje drugih sredstava". Također je rekao da indonezijska vlada smatra da je Papua dio Indonezije i da će to zauvijek ostati.

Pročitajte i ovo Nizozemska specijalna policija organizirani kriminal Razotkrivena velika zavjera u srcu Europe - Planirali oteti ministra u drugoj državi: "Nastavit ćemo se boriti više nego ikad"

Pročitajte i ovo Otmica, ilustracija čeka se reakcija mup-a Muškarac oteo dvoje maloljetne djece i pobjegao u Hrvatsku: Na granici ga nisu primijetili?

Mathius Fakhiri, šef papuanske policije, rekao je novinarima da su zbog Mehrtensova oslobađanja kontaktirani vođe raznih zajednica, od plemena do crkvi, te da se uz pomoć njih pokušava pregovarati s pobunjenicama.

Sukobi između domorodaca i indonezijskih sigurnosnih snaga česta su pojava u siromašnoj Papui, bivšoj nizozemskoj koloniji koja se od ostatka Indonezije uvelike razlikuje i kulturno i etnički. Ta je regija dio Indonezije postala 1969., nakon glasanja za koje mnogi smatraju da je bilo namješteno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene