Helikopterska nesreća, ilustracija
Helikopterska nesreća, ilustracija Foto: Shutterstock

Češki milijarder Petr Kellner poginuo je u padu helikoptera na Aljasci, priopćila je njegova financijska grupa PPF u ponedjeljak.


PPF navodi da je u nesreći, čije se okolnosti istražuju, poginulo pet osoba.

Vezani članci Nesreća Vozio autocestom i doživio šok koji mu je umalo zaustavio srce Sudar dvaju vlakova u Pakistanu U Pakistanu sudar dvaju vlakova: Poginulo više od 30 ljudi, u neke vagone spasitelji još nisu stigli

"U najdubljoj boli javljamo da je osnivač i većinski vlasnik PPF grupe, gospodin Petr Kellner tragično preminuo u nesreći helikoptera na Aljasci 27. ožujka."

Skupina je u subotu navečer krenula na skijaški izlet helikopterom Airbus AS350 B3 iz kojeg se nije vratila. Uzrok nesreće još se istražuje.

Kellner (56) je počeo stjecati bogatstvo za vrijeme postkomunističkog razdoblja u Češkoj, a njegovo se bogatstvo, po Forbesu, procjenjuje na 17,5 milijardi dolara.

Devedesetih godina osnovao je s partnerima PPF kao investicijsku tvrtku kako bi sudjelovala u shemi privatizacije stotina državnih kompanija.

Grupa PPF ulaže u niz grana, od bankarstva i financijskog sektora preko biotehnologija, osiguranja, telekomunikacija, poljoprivrede, do nekretnina. Sjedište grupe je u Nizozemskoj, no aktivna je i u Europi, Rusiji, Aziji i Sjevernoj Americi.

Kellner je bio vlasnik  češke investicijske grupe PPF, CME fonda, a time i slovenskog POP TV-a. Jako piše B92, bio novi vlasnik telekom operatera "Telenora" u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj.