Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Peterle i Tuerk kažu da uvođenje ZERP-a zatvara Hrvatskoj EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednički kandidati Alojz Peterle i Danilo Tuerk danas su u svom televizijskom sučeljavanju rekli kako bi u slučaju da Hrvatska 1. siječnja 2008. primijeni ZERP na Sloveniju i ostale članice EU to za nju značilo zatvaranje puta u Europsku uniju.

Peterle je rekao da primjena ZERP-a nije bilateralni problem Slovenije i Hrvatske nego "problem Europske unije".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Peterle i Tuerk slažu se na pitanjima granice s Hrvatskom Slika nije dostupna Slovenija: Janša već glasao za Peterlea

"Ako Hrvatska želi napredovati u Europsku uniju, onda treba
izbjegavati jednostrane korake, inače će se na tom putu zaustaviti", rekao je Peterle pred nedjeljne izbore na komercijalnoj televizijskoj postaji POP-TV.

Ponovio je i da je Slovenija 1991. imala cijeli Piranski zaljev i
izlaz na otvoreno more, pa o tome s Hrvatskom "ne može pregovarati".

Što se tiče raspisivanja referenduma u Sloveniji o ulasku Hrvatske u EU u slučaju zaoštravanja pitanja ZERP-a Peterle je rekao da se radi o legitimnom "sredstvu izražavanja političke volje", ali da "misli da stvari još nisu došle tako daleko".

Tuerk je rekao da vjeruje da Hrvatska s početkom iduće godine neće primijeniti ZERP i da je to pitanje u Hrvatskoj povezano sa sadašnjom kampanjom za parlamentarne izbore, ali je dodao da bi u slučaju da do toga ipak dođe Slovenija morala odlučno reagirati.

"Slovenija bi u takvom slučaju to morala u najvećoj mjeri
problematizirati, reći da se radi o kršenju međunarodnog prava i pravila Europske unije, te da će Hrvatska tako sama sebi zatvoriti put u EU", rekao je Tuerk.

Što se tiče referenduma, Tuerk je rekao da ne podržava tu zamisao i da to nije "dobar put" za rješenje problema.

Novinari su tijekom "predizbornog duela" u kojem su odnosi s Hrvatskom bili u drugom planu predsjedničke kandidate pitali i što misle o nacionalističkoj retorici Zmage Jelinčiča koji je u prvom krugu osvojio skoro 20 posto glasova, te njegovoj izjavi da su "Hrvati stoka".

Peterle je rekao da on Jelinčičevu retoriku ne koristi, ali da njegove birače i Jelinčičeve izjave shvaća i kao izraz ljutnje i
nezadovoljstva ponašanjem Hrvatske u odnosima sa Slovenijom. 

Tuerk je pak rekao da Jelinčičevu retoriku treba osuditi jer ona postaje problem u Sloveniji, ali da su glasovi koje je on u prvom krugu dobio u prvom redu zapravo bili "protestni glasovi" onih koji su nezadovoljni socijalnim stanjem u državi. 

Takvim je biračima nezadovoljnim socijalnim razlikama i politikom vlade Tuerk obećao potporu koju će, kako je rekao, izraziti na demonstracijama sindikata u Ljubljani 17. studenoga, nakon izbora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene