Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novopečeni nobelovac Peter Higgs kaže da je vijest o osvajanju prestižne nagrade doznao nasred ceste od susjede.


Laureat ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku Peter Higgs, po kojemu je naziv dobila neuhvatljiva 'Božja čestica', tj. Higgsov bozon, otkrio je pomalo neobičan način na koji je doznao da je postao nobelovac.

Vezani članci Slika nije dostupna Fascinantni detalji iz biografije nobelovca Petera Higgsa! Slika nije dostupna 'Pojavit će se mjehur 'alternativnog svemira' i zbrisati sve što postoji'

>> Fascinantni detalji iz biografije nobelovca Petera Higgsa!

Iako je za dokazivanje njegove teorije o Higgsovu bozonu trebalo pokrenuti visokotehnološki podzemni akcelerator, on sam ne posjeduje ni računalo, ni mobitel, a da je dobio Nobelovu nagradu doznao je od svoje nekadašnje susjede. I to sasvim slučajno.

AP javlja da je na press konferenciji izjavio da je hodao ulicom u Edinburghu kada je sreo ženu koja je nekada živjela u blizini njegova doma. Zaustavila je svoj automobil, izašla, prišla mu i čestitala, a on ju je u čudu pitao: 'Molim? O kakvoj vijesti govorite?'.

Higgs, inače, živi u stanu namještenom u stilu sedamdesetih godina. Uglavnom je sam, od žene se razveo, a iz tog braka ima dva sina. Njegov mali svijet ispunjen je pozamašnom kolekcijom ploča klasične glazbe i knjiga o slikarstvu poredanih po abecedi.

Kao fizičar starog kova u svijetu nije bio poznat, ali bez obzira na to, dobio je nekoliko važnih priznanja. U sjedištu CERN-a bio je samo jednom - na dan objave otkrića čestice, koju je sam predvidio.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju