Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o klimatskim promjenama

Peking možda neće pristati na financiranje razvijenih zemalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina, najveći zagađivač planeta, možda neće pristati na financiranje razvijenih zemalja u borbi protiv globalnog zatopljenja, kazao je visoki dužnosnik kojeg u ponedjeljak citira Financial Times, što bi moglo predstavljati gestu otvaranja.

'Financijska sredstva za napore zemalja u razvoju (u borbi protiv klimatskih promjena) pravna su obaveza', izjavio je pomoćnik ministra vanjskih poslova He Yafei u intervjuu ostvarenom u Kopenhagenu. 'To ne znači da će Kina sudjelovati... vjerojatno neće. Ne očekujemo da novac curi iz SAD-a, Velike Britanije i ostalih zemalja prema Kini', dodao je on.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Treba pokazati kreativnost' MMF osniva zakladu za zaštitu klime Slika nije dostupna Gubimo bitku VIDEO: Gubimo bitku s klimatskim promjenama

Kina, prvi zagađivač na svijetu, zahtijeva od industrijskih zemalja da snose povijesnu odgovornost i daju primjer u području smanjenja stakleničkih plinova, istodobno pružajući financijsku pomoć zemljama u razvoju.

Zemlje EU-a odlučile su u petak isplatiti 2,4 milijarde eura godišnje tijekom tri godine kako bi pomogle najosjetljivijim zemljama oko globalnog zatopljenja, ali su tu ponudu ocijenile 'neznatnom' zemlje u razvoju okupljene u G77.

No, najnovije izjave He Yafeija izgledaju kao otvaranje. 'Kina neće biti prepreka sporazumu', kazao je on, a prenio Financial Times. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene