Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međuvladin panel o klimatskim promjenama smio bi objavljivati svoja predviđanja samo kad ima čvrste znanstvene dokaze i ne bi se smio upuštati u zagovaranje određene politike, stoji u izvješću skupine iza koje stoje nacionalne znanstvene akademije.


To tijelo UN-a našlo se na meti mnogih kritika nakon priznanja u siječnju da je u svojem izvješću o globalnom zagrijavanju iz 2007. preuveličalo brzinu topljenja ledenjaka na Himalaji.

Vezani članci Slika nije dostupna UN: Klima će promijeniti turistička odredišta Slika nije dostupna Klimatske promjene najviše će pogoditi Afriku i Aziju

'Kvalitativne vjerojatnosti morale bi služiti za opisivanje vjerojatnosti pravilno određenih ishoda samo kad za to postoji dovoljno dokaza', kaže se u izvješću skupine koju su poduprle akademije znanosti SAD-a, Nizozemske, Velike Britanije i drugih zemalja.

U izvješću se zahtijeva reforma IPCC-a kojom bi se skratio 12-godišnji mandat predsjedatelja, promijenio cjelokupan način vođenja tog tijela i utemeljio izvršni odbor u koji bi ušli i ljudi izvan IPCC-a.

Također se IPCC poziva na snažniju provedbu nadzora kako bi se sadržajne pogreške svele na najmanju moguću mjeru. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju