Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međuvladin panel o klimatskim promjenama smio bi objavljivati svoja predviđanja samo kad ima čvrste znanstvene dokaze i ne bi se smio upuštati u zagovaranje određene politike, stoji u izvješću skupine iza koje stoje nacionalne znanstvene akademije.


To tijelo UN-a našlo se na meti mnogih kritika nakon priznanja u siječnju da je u svojem izvješću o globalnom zagrijavanju iz 2007. preuveličalo brzinu topljenja ledenjaka na Himalaji.

'Kvalitativne vjerojatnosti morale bi služiti za opisivanje vjerojatnosti pravilno određenih ishoda samo kad za to postoji dovoljno dokaza', kaže se u izvješću skupine koju su poduprle akademije znanosti SAD-a, Nizozemske, Velike Britanije i drugih zemalja.

Vezani članci Kuće uz Neretvu (Foto: Dnevnik.hr) Klimatske promjene prijete i Hrvatskoj! Podigne li se razina mora, ovi krajevi bit će prvi na udaru: „Morat ćemo se vratiti u brda" Slika nije dostupna Klimatske promjene najviše će pogoditi Afriku i Aziju

U izvješću se zahtijeva reforma IPCC-a kojom bi se skratio 12-godišnji mandat predsjedatelja, promijenio cjelokupan način vođenja tog tijela i utemeljio izvršni odbor u koji bi ušli i ljudi izvan IPCC-a.

Također se IPCC poziva na snažniju provedbu nadzora kako bi se sadržajne pogreške svele na najmanju moguću mjeru. (Hina)