Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Peking će dopustiti Hong Kongu da od 2017. godine izravno bira svog čelnika, a zakonodavno tijelo od 2020., rekao je danas Donald Tsang, sadašnji čelnik te bivše britanske kolonije.


Tsang je rekao kako je taj potez "najvažniji korak" za političku budućnost Hong Konga. "Zahvalni smo i pozdravljamo odluku Pekinga", rekao je Tsang na konferenciji za novinare, javio je AP.

Vezani članci Zračna luka u Pekingu Šok za stanovnike Pekinga: Broj novozaraženih raste, dio znanstvenika strahuje da je riječ o opasnijem novom soju virusa Peking, ilustracija Drastične mjere u glavnom gradu Kine zbog novog žarišta: Zatvaraju se škole, stanovnici ne smiju iz grada

Najava političkih reformi podijelila je političke tabore u Hong Kongu. 

Dok su prodemokratske stranke htjele veće političke slobode već od 2012. godine, stranke bliske Pekingu zauzimale su se da to bude od 2017.

Tsang je na konferenciji koju je prenosila televizija kazao da većina u Hong Kongu želi izravne izbore već od 2012. godine ali kako su "veći izgledi" da to bude prihvaćeno od 2017. godine, prenio je Reuters.

On je rekao da stranke sada trebaju ostaviti razlike po strani.
"Moramo cijeniti ovu teško zarađenu priliku", kazao je Tsang.

Službena kineska novinska agencija Xinhua objavila je da je parlament odbio odobriti početak pune demokracije od 2012. godine, kazavši da su i dalje moguće odgovarajuće revizije u načinu odabira kandidata, javio je Reuters.

Vrativši se 1997. godine pod kinesku vlast, Hong Kong je dobio širok stupanj autonomije i jamstvo da će mu biti dopušteni svi neposredni izbori, samo nije bilo rečeno kada.