Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemski sud odbio je zabraniti političku stranku pedofila, koja traži snižavanje donje granice za stupanje u spolne odnose na 12 godina, što predstavlja najnoviji test za dugogodišnju tradiciju tolerancije u Nizozemskoj.


Ipak, male su šanse da će stranka osvojiti mjesto u parlamentu, za što joj je potrebno oko 60.000 glasova, a ankete pokazuju da bi mogla svega tisuću.

Vezani članci Patriot - 2 Nizozemski premijer u posjetu Bijeloj kući: Ukrajini ćemo poslati obrambeni sustav Patriot Ilustracija ''O tome svi šute, a ona je ucijenjena zastrašivanjem'': U dijelovima Hrvatske sve je više spolnog zlostavljanja djece

Protivnici stranke zatražili su od Okružnog suda u Den Haagu da ne dopusti registraciju stranke za izbore u studenom tvrdeći kako djeca imaju pravo ne upoznati njezin politički program.

- Sloboda izražavanja i udruživanja, uključujući i osnivanje političke stranke temelj su demokratskog društva, izjavio je sudac H. Hofhuis donoseći presudu. 

Posebno je naglasio da te slobode daju građanima priliku da, primjerice, iskoriste političku stranku kako bi zatražili promjenu ustava, zakona ili politike.

Prema njegovim riječima, stranka PNVD (prema nizozemskom akronimu Bratska ljubav, sloboda i raznolikost) nije počinila nikakav zločin, nego se zauzima za promjenu zakona.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju