Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemski sud odbio je zabraniti političku stranku pedofila, koja traži snižavanje donje granice za stupanje u spolne odnose na 12 godina, što predstavlja najnoviji test za dugogodišnju tradiciju tolerancije u Nizozemskoj.


Ipak, male su šanse da će stranka osvojiti mjesto u parlamentu, za što joj je potrebno oko 60.000 glasova, a ankete pokazuju da bi mogla svega tisuću.

Vezani članci Policija, ilustracija Snažna eksplozija kod centra za testiranje na koronavirus, sumnja se da je namjerno izazvana Teretni brod, ilustracija Što si mi u kavu stavila? Više od 1300 kilograma kokaina otkriveno među pošiljkom kave iz Brazila

Protivnici stranke zatražili su od Okružnog suda u Den Haagu da ne dopusti registraciju stranke za izbore u studenom tvrdeći kako djeca imaju pravo ne upoznati njezin politički program.

- Sloboda izražavanja i udruživanja, uključujući i osnivanje političke stranke temelj su demokratskog društva, izjavio je sudac H. Hofhuis donoseći presudu. 

Posebno je naglasio da te slobode daju građanima priliku da, primjerice, iskoriste političku stranku kako bi zatražili promjenu ustava, zakona ili politike.

Prema njegovim riječima, stranka PNVD (prema nizozemskom akronimu Bratska ljubav, sloboda i raznolikost) nije počinila nikakav zločin, nego se zauzima za promjenu zakona.