Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Patrick Robinson, novi predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, preuzeo je u utorak dužnost i obećao skrbiti da Sud ne završi s radom dok ne procesuira i glavne haške bjegunce, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.


Jamajčanin Robinson, koji nasljeđuje talijanskog suca Fausta Pocara, svjestan je da preuzima instituciju u njezinoj 'ključnoj fazi' rada.

Vezani članci Slika nije dostupna Karadžić uvjetuje branitelja iz bivše Jugoslavije Slika nije dostupna P.Robinson pohvalio Hrvatsku za suradnju s Haagom

'Premda je Haški sud blizu ispunjenja svog mandata, to što optuženici koji su i dalje u bijegu, Ratko Mladić i Goran Hadžić, i dalje izbjegavaju uhićenje, ipak baca sjenu na postignuća' ICTY-ja, navodi Robinson.

'Kao predsjednik ICTY-ja i dalje ću inzistirati na tome da Međunarodni sud ne smije završiti s radom, a da ne sudi ovim optuženim osoba, a koje su i dalje u bijegu, a u kategoriji su optuženika na najvišim položajima', ističe Robinson.

ICTY u ovom trenutku ima dosad najveći broj optuženika u predraspravnom postupku te šest istodobnih suđenja, a sedmo treba početi uskoro, kaže Robinson.

Kao sudac s desetogodišnjim iskustvom u ICTY-ju, novi predsjednik tog suda dobro je upoznat s postignućima, ali i brojnim budućim izazovima suda koji je odigrao 'pionirsku ulogu u razvoju međunarodnog materijalnog i procesnog humanitarnog prava'.

Izjavu Robinson završava uvjerenjem da je ICTY pridonio tome da 'vladavina prava uhvati korijenje u državama bivše Jugoslavije' i da će se suradnja s pravosudnim sustavima u regiji nastaviti te će ICTY uspješno okončati svoj mandat uz potporu međunarodne zajednice.

Robinson (64), je bio predsjedavajući sudac u procesu protiv Slobodana Miloševića, a sudac je Haškog suda od 16. studenoga 1998. 

Rođen je 1944. na Jamajci, školovao se u Londonu i bio savjetnik u jamajkanskom Ministarstvu vanjskih poslova. Od 1991. do 1995. bio je član Međunarodne pravne komisije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju