Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizvjesan ishod

Pat pozicija u Siriji, SAD na strani pobunjenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki mediji javljaju da je predsjednik Obama potpisao tajnu direktivu kojom se CIA-i i drugim agencijama odobrava pomaganje sirijskim pobunjenicima. U međuvremenu sukobi se nastavljaju.

Vladine snage i pobunjenici u Alepu su u pat poziciji. Dvije strane se međusobno optužuju za kršenje ljudskih prava i egzekucije. Bivši glavni tajni UN-a Kofi Annan odlučio se povući s dužnosti međunarodnog izaslanika za Siriju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tijekom govora na West Point akademiji Obama će odobriti uvježbavanje sirijskih pobunjenika Slika nije dostupna UN-ovo izvješće potvrdilo U kemijskom napadu u Siriji korišten je sarin, evo kako on djeluje na ljude

Administracija predsjednika Obame zasad odbacuje mogućnost naoružavanja sirijskih pobunjenika. Kakva će im pomoć biti pružena zasad nije jasno. Direktiva je potpisana unutar posljednjih nekoliko mjeseci.

Na taj se potez Bijela kuća odlučila nakon propasti dogovora u Vijeću sigurnosti UN-a oko nametanja oštrih sankcija režimu u Damasku. Sličnu je tajnu direktivu Obama potpisao i tijekom revolucije u Libiji. U međuvremenu nastavljaju se borbe u Aleppu. Pobunjenici kažu da su napali zračnu luku. Vojska u najveći sirijski grad šalje dodatne tenkove.

>> Sirija: Borbe na rubovima kršćanskih četvrti

'Dvije su strane trenutačno izjednačene u uličnim borbama. Iako oporbene snage imaju nadzor nad nekim ulicama i kvartovima, kada se stanovnici evakuiraju, vladinim snagama bit će lakše koncentrirati paljbu iz oružja poput helikoptera', kaže glavni urednik sirijskog lista Adnan Abed.

Vladine su snage pokrenule akcije čišćenja pobunjenika iz glavnog grada Damaska. Vojnici navodno idu od vrata do vrata tražeći osobne dokumente. Sirijska televizija tvrdi da su se predali ili ubijeni deseci terorista. Oporbeni aktivisti kažu da se ljudi nasumce ubijaju. No, nakon jučerašnjih snimki egzekucije pristaša režima u Alepu oštrim su kritikama izloženi i pobunjenici.

'Izvansudske egzekucije nikada nisu opravdane bez obzira na identitet žrtava. To je teška povreda međunarodnog humanitarnog prava, ženevskih konvencija. To je ratni zločin. Ovo je ključan trenutak za Slobodnu sirijsku vojsku. Dobivaju sve veću kontrolu teritorija i cijeli svijet će gledati kako se ponašaju', rekao je Nadim Houry iz Human Rights Watcha.

Siriji prijeti i glad. Gubici u poljoprivredi se procjenjuju na oko 2 milijarde dolara. UN procjenjuje da će u sljedećih godinu dana pomoć u hrani trebati i do 3 milijuna Sirijaca.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene