Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. tijekom najavljena svibanjskog posjeta Svetoj Zemlji neće posjetiti izraelski Muzej holokausta u kojem se nalazi prijeporni potpis pod fotografijom pape Pija XII., koji je na čelu Crkve bio u doba 2. svjetskog rata, rekao je izraelski veleposlanik u Vatikanu Mordechay Lewy.


Lewy je to rekao tijekom konferencije o svetim mjestima u Jeruzalemu koja se održava u Rimu. Vatikan još nije potvrdio Papin posjet Svetoj Zemlji tijekom kojeg bi trebao posjetiti Jordan, Izrael i Palestinska područja.

Mordechay je rekao kako bi Papa u društvu izraelskog predsjednik Shimona Peresa počast žrtvama pogroma Židova u 2. svjetskom ratu trebao odati za posjeta Memorijalnom institutu Yad Vashemu, ali neće posjetiti obližnji muzej koji tvori dio kompleksa instituta.

Vezani članci Nastavljaju se palestinsko-izraelski sukobi 01 VIDEO Gaza napadnuta salvom raketa, srušena dvanaesterokatnica: "Bombe su pale na naš ured. Trčali smo i molili se da se vojska ipak povuče" Petomjesečna beba spašena ispod ruševina u Gazi - 2 Čudo u Gazi: Iz ruševina spašen petomjesečni dječak, pronađen je pored majčina beživotnog tijela...

Vatikan je kritizirao muzej holokausta zbog potpisa pod fotografijom Pija XII. u kojem se implicira da je on ostao nijem na nacističke progone Židova, a katolički dužnosnici ga brane, ističući njegove upute o tome da Židovima treba pružiti sklonište u domovima katolika, bolnicama i samostanima.