Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razotkriven u dokumentarcu

Papa prihvatio ostavku kardinala koji je šutio o zlostavljanju djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irski je kardinal optužen da nije upozorio roditelje da im jedan svećenik seksualno zlostavlja djecu iako je to saznao od jedne od žrtava.

Papa Franjo prihvatio je ostavku poglavara Rimokatoličke Crkve u Irskoj, priopćio je u ponedjeljak Vatikan, nakon optužbi na račun kardinala Seana Bradya da je šutio o seksualnom zlostavljanju djece koje je počinilo svećenstvo.

Pročitajte i ovo Pedofilija - 2 Određen istražni zatvor Učitelju prijavljenom za zlostavljanje djece policija je pratila mobitel: Javnosti je poznat u kulturnim i crkvenim krugovima Papa Franjo završio u bolnici Otkazao obveze Papa se vratio iz bolnice: U posljednje vrijeme ima niz zdravstvenih problema

Kardinal Brady najavio je da namjerava otići u mirovinu u kolovozu, nedugo prije 75. rođendana. To je dob u kojoj svi biskupi moraju ponuditi svoju ostvaku Papi koji je može prihvatiti ili odbiti.

Brady je upleten u skandal oko seksualnog zlostavljanja djece koji je izbio 2012. i pogodio Crkvu u Irskoj kada je emitiran na televiziji dokumentarni film BBC-a. U dokumentarcu je objavljeno da kardinal 1975. nije upozorio roditelje da im jedan svećenik seksualno zlostavlja djecu iako je to saznao od jedne od žrtava.

VIDEO Papina poruka nakon tragedije u obitelji

Brady se nakon dokumentarca ispričao, ali je rekao i da film dovodi u zabludu.

Zlostavljač, otac Brendan Smyth umro je 1997., samo mjesec dana nakon početka služenja 12-godišnje zatvorske kazne. On je priznao krivnju, a bio je optužen u 74 slučaja seksualnog zlostavljanja dječaka i djevojčica koje je trajalo više od trideset godina.

Vatikan je priopćio da će Bradya naslijediti monsignor Eamonn Martin (52), koji je prošle godine imenovan pomoćnim nadbiskupom Armagha, važne dioceze u Sjevernoj Irskoj jer njezin nadbiskup nosi naslov 'primasa cijele Irske'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene