Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irski je kardinal optužen da nije upozorio roditelje da im jedan svećenik seksualno zlostavlja djecu iako je to saznao od jedne od žrtava.


Papa Franjo prihvatio je ostavku poglavara Rimokatoličke Crkve u Irskoj, priopćio je u ponedjeljak Vatikan, nakon optužbi na račun kardinala Seana Bradya da je šutio o seksualnom zlostavljanju djece koje je počinilo svećenstvo.

Vezani članci Josip Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Gost Dnevnika Nove TV objašnjava Papine nove mjere u borbi protiv svećenika zlostavljača Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Francuski kardinal upleten u skandal s pedofilijom u Crkvi sastao se s papom Franjom

Kardinal Brady najavio je da namjerava otići u mirovinu u kolovozu, nedugo prije 75. rođendana. To je dob u kojoj svi biskupi moraju ponuditi svoju ostvaku Papi koji je može prihvatiti ili odbiti.

Brady je upleten u skandal oko seksualnog zlostavljanja djece koji je izbio 2012. i pogodio Crkvu u Irskoj kada je emitiran na televiziji dokumentarni film BBC-a. U dokumentarcu je objavljeno da kardinal 1975. nije upozorio roditelje da im jedan svećenik seksualno zlostavlja djecu iako je to saznao od jedne od žrtava.

VIDEO Papina poruka nakon tragedije u obitelji

Brady se nakon dokumentarca ispričao, ali je rekao i da film dovodi u zabludu.

Zlostavljač, otac Brendan Smyth umro je 1997., samo mjesec dana nakon početka služenja 12-godišnje zatvorske kazne. On je priznao krivnju, a bio je optužen u 74 slučaja seksualnog zlostavljanja dječaka i djevojčica koje je trajalo više od trideset godina.

Vatikan je priopćio da će Bradya naslijediti monsignor Eamonn Martin (52), koji je prošle godine imenovan pomoćnim nadbiskupom Armagha, važne dioceze u Sjevernoj Irskoj jer njezin nadbiskup nosi naslov 'primasa cijele Irske'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook