Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. pozvao je danas, u govoru upućenom islamskim i židovskim čelnicima u Australiji, sve vjere da se ujedine protiv terorizma i mirno riješe sukobe.


"U svijetu koji je ugrožen zlokobnim i sveobuhvatnim formama nasilja, ujedinjeni glas ljudi od vjere poziva nacije i zajednice da riješe sukobe mirnim sredstvima i s punim obzirom prema ljudskom dostojanstvu", kazao je Papa.

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo obratio se vjernicima: ''Neka ovo bude prilika za sve da otkriju obitelj kao kolijevku života i izvor mira'' Papa Franjo Papa Franjo održao misu s nikad manje vjernika: ''Božić nas treba natjerati da se osvrnemo...''

Papa je također istaknuo da je Katolička crkva otvorena tome da uči od drugih religija, što se smatra izjavom povezanom s nastojanjima Vatikana na poboljšanju odnosa s islamom. "Crkva željno traži mogućnosti kako bi saslušala duhovno iskustvo drugih religija", kazao je Benedikt XVI.

Katoličko-muslimanski odnosi ozbiljno su narušeni 2006. kada je Benedikt održao govor u Regensburgu, u Njemačkoj, za koji su muslimani ocijenili da implicira ocjenu kako je islam nasilan i iracionalan.

Muslimani diljem svijeta tada su prosvjedovali a Papa je prilikom posjeta turskoj Plavoj džamiji nastojao ispraviti dojam moleći se zajedno s tamošnjim imamom.

Odnosi pak između male australske muslimanske zajednice i većinskog katoličkog stanovništva zategnuti su od terorističkog napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. Uz to, Australija je tek nedavno povukla svoje snage iz Iraka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju