Obavijesti Pretražite Navigacija
Predaja i slavlje

FOTO Kutleša preuzeo službu od Bozanića: Pogledajte tko se sve ukazao na Kaptolu

Aktualno Galerija Monsinjor Dražen Kutleša preuzeo službu zagrebačkog nadbiskupa - 34 Monsinjor Dražen Kutleša preuzeo službu zagrebačkog nadbiskupa - 34 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX Monsinjor Dražen Kutleša preuzeo službu zagrebačkog nadbiskupa - 36 Monsinjor Dražen Kutleša preuzeo službu zagrebačkog nadbiskupa - 36 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX Monsinjor Dražen Kutleša preuzeo službu zagrebačkog nadbiskupa - 35 Monsinjor Dražen Kutleša preuzeo službu zagrebačkog nadbiskupa - 35 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX Monsinjor Dražen Kutleša preuzeo službu zagrebačkog nadbiskupa - 33 Monsinjor Dražen Kutleša preuzeo službu zagrebačkog nadbiskupa - 33 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX +15 Monsinjor Dražen Kutleša preuzeo službu zagrebačkog nadbiskupa - 32 Galerija 1/20 >>
Preuzimanjem pastirskoga štapa mons. Dražen Kutleša u subotu je na liturgiji u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca preuzeo službu zagrebačkoga nadbiskupa.

Na blagdan sv. Katarine Sijenske, zaštitnice Europe, održano je liturgijsko slavlje povodom preuzimanja službe zagrebačkog nadbiskupa monsinjora Dražena Kutleše u  bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu u Zagrebu.

Time je postao 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački.

Svečanosti ustoličenja
nazočili su, među ostalima, i premijer Andrej Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kao i niz drugih uzvanika, a tko se sve ukazao na Kaptolu možete pogledati u velikoj fotogaleriji. 

Kutleša: ''Jedno se vjeruje i ispovijeda na privatnom planu, a drugo na društvenom i vjerskom''

Kutleša je vjernike pozvao da u svoje molitve uključe njegovu molitvu za "obilje duha" i "milost vodstva postojanošću i čvrstoćom čiste savjesti kardinala Stepinca i blagom ljubavlju kardinala Kuharića".

Naglasio je važnost izgradnje pravednijeg društva, u kojemu će se priznavati i štititi ljudska prava, a ekonomski i politički odnosi biti uređeni na način koji će služiti dobrobiti svih ljudi. To je, smatra, izazov pri kojemu neizostavna uloga pripada svim vjernicima, ženama i muževima.

Opasnost koju možemo opaziti i koja nam prijeti na svim razinama društvenog, ali i vjerskog života, je svojevrsna podvojenost, hipokrizija, rekao je novi nadbiskup, dodavši kako se jedno vjeruje i ispovijeda na privatnom planu, a drugo na društvenom i vjerskom.

''Danas ne znamo što je grijeh, a što vrlina, što dobro, a što loše''

Onda se, istaknuo je, malo pomalo dođe do točke kad se vlastita nedosljednost predstavlja kao opravdan i poželjan obrazac ponašanja.

"Svjesni smo da je, i u prošlosti i u sadašnjosti, problem s nedostatkom vrlina, ali danas primjećujemo i nedostatak znanja o vrlinama", rekao je mons. Kutleša.

Kršćani su, kao i drugi grešnici, uvijek bili podložni grijesima i manama, ali čini se da danas više ne znamo što je grijeh, a što vrlina; što dobro, a što loše; što je pošteno, a što ne, ocijenio je.

Istaknuo je kako društveno nepoštenje i nepravda posebno teško pogađaju obitelj. Ona je oduvijek bila jezgra zajedništva i prihvaćanja, podsjetio je i dodao kako to najintimnije čovjekovo dobro koje baštinimo od Boga najviše trpi od gospodarskih neravnoteža, izostanka gospodarske i društvene empatije, ali i proturječnosti i podjela koje oni sa sobom nose.

''Teško su pogođeni materinstvo i roditeljstvo, djeca i mladež''

Ocijenio je kako su teško pogođeni materinstvo i roditeljstvo, djeca i mladež, koji su pokretačka snaga naroda. "Bez njih – sve je uzaludno! Demografsko uništenje usmjereno je prije svega na obitelj, a potom nužno i na pojedince", rekao je nadbiskup Kutleša.

Obitelj, roditeljstvo, materinstvo te djeca i mladež stoga zavrjeđuju kvalificiranu i bezuvjetnu obzirnost, potporu i pomoć Crkve i društva, istaknuo je dodavši kako su svi pozvani u društvu u prvom redu zaštiti obitelj, a na poseban način djecu.

Naglasio je kako je u samoj biti svjedočkoga života i djelovanja odnos prema istini i dobru.

Svaki čovjek u svojoj najdubljoj nutrini i intimi ima nepogrješivu čežnju za istinom i dobrom, nosi nepokolebljivu predodžbu o onom što je pošteno i pravedno, rekao je i dodao kako premda je čovjeku prirođena, ta predodžba zna izblijedjeti zbog ranjivosti i nestalnosti jer daje prednost vremenitim dobrima i interesima, prolaznim kompromisima, pa čak i po cijenu žrtvovanja istine.

''Postajemo sve više robovi raznih ovisnosti''

Naglasio je kako i dalje postoje razni oblici iskorištavanja, nasilja i nepravdi u društvu te dodao kako uz to, umjesto da smo svakoga dana sve više odgovorno slobodni, postajemo sve više robovi raznih ovisnosti, tehničkih pomagala, medijskih napisa i ljudskih mišljenja.

"Moramo biti svjesni činjenice da je bespoštedna sekularizacija i ateizacija društva uvelike zahvatila i naš narod", rekao je dodavši kako to u njemu stvara prije svega duhovnu, moralnu, a onda i antropološku krizu.

Podsjetio je kako budućnost Crkve i jednoga naroda ovisi o unutarnjoj promjeni i vrijednostima koje pojedinac odlučuje živjeti. Kako bi se postigle promjene koje će biti u službi čovjeka, utemeljene na evanđeoskim vrijednostima, potrebno je prije svega unutarnje obraćenje pojedinaca, poručio je Kutleša.

Plenković: Poruke mons. Kutleše doživjet će veliki odjek u hrvatskom narodu

Plenković je izjavio nakon preuzimanja službe novog zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše kako će poruke koje je on poslao o važnosti solidarnosti, vjere i obitelji doživjeti veliki odjek među vjernicima Zagrebačke nadbiskupije, ali i cijelog hrvatskog naroda.

"Zadovoljstvo mi je da smo bili svjedoci preuzimanja službe novoga zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, želimo mu puno ovako jasno iskazanog elana, entuzijazma, motivacije, da bude pastir zagrebačke Crkve, a isto tako i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK)", rekao je novinarima Plenković.

Osvrnuo se i na Kutlešinu propovijed koja je bila 'jako lijepa i ugodna'.

"Lijepa zahvala kardinalu Bozaniću, ali isto tako inspirativne riječi s blaženim kardinalom Stepincem i naravno kardinalom Kuharićem. To jedinstvo zagrebačke Crkve, poruke koje je poslao danas o važnosti solidarnosti, vjere, obitelji mislim da će doživjeti svoj odjek među vjernicima Zagrebačke nadbiskupije ali i cijelog hrvatskog naroda", rekao je premijer.

Novom zagrebačkom nadbiskupu poželio je puno uspjeha. "A s obzirom na izvrsnu suradnju koju smo imali proteklih godina u nekim njegovim drugim ulogama, siguran sam da ćemo nastaviti sustavan dijalog koji smo uspostavili kao Vlada s Hrvatskom biskupskom konferencijom", rekao je Plenković.

Na pitanje o reformi Crkve te kako on kao vjernik gleda na to treba li se ona mijenjati ili treba zadržavati svoje stare vrijednosti, premijer je uzvratio kako Crkva predstavlja kontinuitet prije svega.

"To je jasno rekao i mons. Kutleša u svojoj propovijedi, ali isto tako osvijestiti okolnosti suvremenoga svijeta, promijenjenih nerijetko i navika ljudi, novih tehnoloških okolnosti, novih fokusa... Zato mi se čini da je on kao mlad čovjek itekako svjestan i da će u jednom dugom razdoblju koje je pred njim učiniti sve da vjernici budu na okupu i da Crkva i dalje zadrži ključnu ulogu koju je imala za opstanak, identitet i čitavu povijest hrvatskog naroda", poručio je premijer Plenković.

Jandroković novom nadbiskupu poželio mnogo čvrste vjere, strpljenja i mudrosti

I Jandroković je čestitao Kutleši na preuzimanju dužnosti te mu poželio mnogo čvrste, snažne vjere, strpljenja, razboritosti i mudrosti u obnašanju odgovorne dužnosti“.

 

Dosadašnjem nadbiskupu Josipu Bozaniću zahvalio je za sve dobro što je učinio za Crkvu u Hrvata i Hrvatsku, držeći da je "bio skroman čovjek, ponizan, ali i vrlo razborit i da je znao vrlo dobro odgovoriti na izazove vremena“.

''Crkva u Hrvata važna je za naše društvo, za našu domovinu, tako da sam uvjeren da će on (Kutleša) nositi taj teret snažno, dobro, da će raditi posao najbolje što može“, rekao je Jandroković novinarima na zagrebačkom Kaptolu gdje je Kutleša preuzeo službu zagrebačkog nadbiskupa.

Izdvojio je dvije stvari iz njegove nastupne propovijedi: spominjanje slobode u kontekstu odgovornosti te odgovornost svakoga ponaosob.

''Sloboda nije da činimo i govorimo samo ono što nam padne na pamet, već slobodu izravno moramo povezati s odgovornošću za zajednicu u kojoj živimo'', apostrofirao je, te naveo kako iz toga proistječe i odgovornost svakoga od nas za naš rad, za naše djelovanje u zajednici.

''Zaista, svatko tko daje najviše od sebe, tko je korektan prema drugome, tko živi vrijednosti koje nas i Crkva uči, može pridonijeti da društvo bude mirnije, složnije i da se bolje razvija“, rekao je.

Teško je govoriti o razlikama i sličnostima Bozanića i Kutleše

Predsjednik Sabora kaže da je teško govoriti o razlikama i sličnostima između Bozanića i Kutleše.

''Bozanić je nosio neke svoje vrijednosti i vrline, a uvjeren sam da će to na svoj način činiti i nadbiskup Kutleša'', kazao je.

Poručio je kako će Bozanića pamtiti po puno dobrih stvari koje je učinio i za hrvatsku crkvu i za društvo u cjelini.

''Mislim da je bio skroman čovjek, ponizan, ali i vrlo razborit i znao je vrlo dobro odgovoriti na izazove vremena'', istaknuo je.

O nedolasku Tomaševića i Milanovića

''Pitajte njih, znate jako dobro što ja o tome mislim“, uzvratio je Jandroković na novinarski upit jesu li ustoličenju novog zagrebačkog nadbiskupa trebali nazočiti predsjednik države i zagrebački gradonačelnik.

Smatram da je to takav događaja koji zaslužuje da ga poprate svi visoki državni dužnosnici, međutim ne mogu govoriti u njihovo ime, vjerojatno imaju svoj razloge, ali bilo bi lijepo da smo danas svi bili ovdje, rekao je predsjednik Sabora.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović razgovara s nadbiskupom Draženom Kutlešom Prvi TV intervju Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša za Dnevnik Nove TV o vrućim temama u Crkvi: "Trebamo napraviti smjernice za zaštitu maloljetnika"

Pročitajte i ovo Odreknuće Josipa Bozanića - 3 Što čeka novog nadbiskupa? Kakva je ostavština Josipa Bozanića? "Svi su od njega očekivali nekakve moćne sintagme"

Novi zagrebački nadbiskup u ekskluzivnom intervjuu za Dnevnik Nove TV govorio je prije dva dana o smjernicama svog episkopata, sprečavanju pedofilije u crkvi, kanonizaciji blaženog kardinala Stepinca te o drugim aktualnim temama. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene