Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sveti otac

Papa: Pogrešno je poistovjetiti islam s nasiljem, fundamentalista ima i među katolicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Znam da je opasno reći, ali terorizam raste ondje gdje nema drugih opcija. Gdje je novac Bog i gdje je novac, a ne osoba, u središtu svjetske ekonomije", rekao je Papa.

Papa Franjo rekao je u nedjelju da je pogrešno islam poistovjetiti s nasiljem te da su društvena nepravda i idolatrija novca među glavnim uzrocima terorizma.

Pročitajte i ovo Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično'' Papa Franjo (Foto: AFP) ''Gomila štetu'' Skupina svećenika i teologa pozvala biskupe da Papu proglase heretikom

"Mislim da nije pošteno poistovjetiti islam s nasiljem", rekao je novinarima u zrakoplovu na povratku u Rim nakon petodnevnog boravka u Poljskoj. "To nije pošteno i nije istina".

Franjo je odgovorio na pitanje o napadu na crkvu na zapadu Francuske 26. srpnja i ubojstvu 85-godišnjeg katoličkog svećenika kojem su napadači prerezali grkljan. Za napad je odgovornost preuzeo IS.

"Mislim da u gotovo svim religijama uvijek postoje male fundamentalističke skupine", rekao je Papa te dodao: "I mi ih imamo", referirajući se na katoličanstvo.

"Ne volim govoriti o islamističkom nasilju jer svaki dan kad pogledam novine vidim nasilje ovdje u Italiji - netko ubije svoju djevojku, netko ubije svoju svekrvu. To su počinili kršteni katolici", rekao je.

"Ako govorim o islamističkom nasilju, moram govoriti o katoličkom nasilju. Nisu svi muslimani nasilni", rekao je. Kazao je da postoje razni uzroci terorizma.

"Znam da je opasno reći, ali terorizam raste ondje gdje nema drugih opcija. Gdje je novac Bog i gdje je novac, a ne osoba, u središtu svjetske ekonomije", rekao je Papa.

"To je prvi oblik terorizma. To je temeljni terorizam protiv cijeloga čovječanstva. O tome treba govoriti", kazao je papa Franjo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene