Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papa održao misu u Marijinoj kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. je održao misu na jednom od najsvetijih kršćanskih mjesta u Turskoj, u "Marijinoj kući" smještenoj između Efeza i Selcuka, pred pripadnicima rimokatoličke manjine u zemlji s većinskim muslimanskim stanovništvom, prenose agencije.

Sveti Otac misu je održao na otvorenome, na dobro čuvanom prostoru, pred oko 250 pozvanih gostiju, što je do sada najmanji broj ljudi koji su prisustvovali misi što ju je predvodio Papa. 

Poznato je da spomenuto mjesto može primiti oko 2.000 ljudi. Kamena kuća za koju se vjeruje da je posljednje obitavalište Djevice Marije jedno je od najsvetijih kršćanskih mjesta u Turskoj i odredište hodočašća za kršćane, ali i turske muslimane koji vjeruju da je Djevica Marija, tj. Meryem Ana, majka proroka Ise, tj. Isusa, izvijestio je France presse.

Na to su mjesto prije Benedikta XVI. hodočastila još dvojica papa - Pavao VI. i Ivan Pavao II.

Prisutni na misi, koju je u kamenoj kući pretvorenoj u kapelu
predvodio Papa, u rukama su držali turske i vatikanske zastavice. U trenutku kada se Benedikt približavao kapeli područje je nisko nadlijetao žandarmerijski helikopter, a registrirani uzvanici koji su stizali na misu morali su proći trostruku detektorsku provjeru, prenio je Associated press.

Predstavnik osiguranja novinarima je kazao kako su sigurnosni detalji policajcima preneseni tek nekoliko minuta prije Papina dolaska, vjerojatno kako bi put kojim je stigao do Marijine kuće do zadnjeg trenutka ostao tajnom, izvijestio je dpa.

U propovijedi održanoj tijekom mise, Benedikt XVI. citirao je papu Ivana XXIII. koji je, dok je ranije obavljao diplomatsku dužnost za Vatikan u Turskoj, rekao: "Volim turski narod. Cijenim njihove prirodne kvalitete koji su osigurali svoje mjesto u civilizacijskom napretku".

Benedikt XVI. izrazio je solidarnost s malom kršćanskom zajednicom koja živi u Turskoj, kazavši kako su mu poznati problemi s kojima se suočavaju s obzirom na dominantnu muslimansku većinu u zemlji.

"Radosno zapjevajmo, čak i kad nas na kušnju stavljaju teškoće i opasnosti poput ubojstva rimokatoličkog svećenika Andree Santora kojega se s radošću prisjećam tijekom ovog misnog slavlja", kazao je Benedikt XVI., aludirajući na ubojstvo rimokatoličkog svećenika koje se dogodilo u veljači, kao reakcija na objavljivanje karikatura proroka Muhameda u mnogim europskim listovima.

Od 70 milijuna stanovnika Turske, 65.000 ih se deklariralo kao armenski pravoslavci, 20.000 su rimokatolici, 3.500 su protestanti, uglavnom konvertiti s islama. Ondje živi i 2.000 grčkih pravoslavaca, te 23.000 židova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene