Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. u subotu je, tijekom razgovora s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom, naglasio da katolička crkva interveniranjem u javnu raspravu ni u čemu ne ugrožava slobodu.


Papa je na sastanku u Quirinaleu izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja ilegalnih imigranata u Italiji, ali i u svijetu, te pozvao na pravedniju raspodjelu resursa.

Vezani članci Prazni Vatikan Poljski nadbiskup prijavio biskupa koji je skrivao zlostavljanje djece: "Ne dopuštamo prikrivanje takvih zločina" Misa u Zagrebu prema uputama HZJZ-a - 4 Vjernici ponovno mogu u crkvu, pogledajte kako je izgledala misa: "Ma to je neopisivo"

Napolitano je upozorio na opasnosti od jačanja rasizma u ekonomski oslabjelom društvu te obećao punu suradnju Italije s Vatikanom na području migracija.

Laičke struje, manjinske u Italiji, redovno optužuju Vatikan i talijansku episkopalnu konferenciju za uplitanje u političke debate. Odnosi između Italije i Svete Stolice uređeni su konkordatom od 1929. godine.

Benedikt XVI. je već posjetio Quirinale, sjedište talijanskog predsjednika 24. lipnja 2005. na početku svog pontifikata. Tada ga je primio Napolitanov prethodnik Carlo Azeglio Ciampi. Papa je tom prilikom pohvalio 'zdrav laicizam' države koji omogućuje da se 'zemaljske realnosti' uređuju na temelju normi države a da se pritom ne isključuju etički odnosi čiji su fundamenti u vjeri.