Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POGLAVAR CRKVE

Papa Franjo u intervjuu poručio: "Homoseksualnost nije zločin"

Aktualno Galerija Intervju s papom Franjom - 3 Intervju s papom Franjom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Intervju s papom Franjom - 4 Intervju s papom Franjom - 4 Foto: DNEVNIK.hr Intervju s papom Franjom - 2 Intervju s papom Franjom - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Intervju s papom Franjom - 1 Galerija 1/4 >>
Papa Franjo osudio je rat u Ukrajini u ekskluzivnom intervjuu agenciji Associated Press. U opsežnom razgovoru govorio je o mogućem povlačenju s dužnosti, seksualnim skandalima koji potresaju Crkvu i homoseksualnosti koju je nazvao grijehom, a ne zločinom.

 

U poduljem razgovoru za agenciju Associated Press, papa Franjo kritizirao je zemlje u kojima je homoseksualnost zakonom proglašena zločinom.

"Svi smo mi Božja djeca i Bog nas voli takve kavi jesmo i zbog snage koju svaki od nas ima kako bi se borio za naše dostojanstvo. Biti homoseksualac nije zločin. To nije zločin. 'Da, ali je grijeh.' Pa da, ali napravimo prvo razliku između grijeha i zločina. Također je grijeh nemati milosrđa jedni prema drugima", rekao je

Pročitajte i ovo Slučaj Emanuele Orlandi - 6 najpoznatiji neriješeni slučaj Što se dogodilo 15-godišnjakinji koja je nestala u Vatikanu? Očajni brat poručuje: "Papa se pretvorio u sudionika"

Papa se usprotivio raspravama u njemačkoj katoličkoj crkvi o liberalnim reformama poput priznavanja istospolnih brakova i zaređivanja oženjenih svećenika ili svećenica. Osvrnuo se i na seksualne skandale koji potresaju Crkvu i obećao više transparentnosti.

"To je ono što želim, zar ne? S transparentnošću dolazi jedna lijepa stvar, a to je sram. Sram je milosrđe", rekao je papa Franjo.

Odao je počast pokojnom prethodniku, Benediktu XVI., rekavši da je izgubio oca.

"Za mene to je bila sigurnost. Kad sam bio u sumnji, zatražio bih auto i otišao u samostan pitati ga. Izgubio sam dobrog prijatelja", rekao je papa.

Pročitajte i ovo Papa Benedikt knjiga koja će podići prašinu Lijepi Giorgio, Benediktov suradnik, otkrio pregršt tajni: Bivšem papi nisu odgovarale Franjine reforme, a ni odgovori o homoseksualnosti

Na tvrdnju da su se nakon smrti Benedikta XVI. pojačali napadi konzervativaca, odgovorio je da više voli da se kritike iznesu pred njega. Govorio je o mogućem povlačenju s dužnosti, ali je odbacio regulaciju uloge pape emeritusa.

"Ako se umirovim, otići ću živjeti u svećenički dom u Rimu i točka. Drugim riječima, Benediktovo iskustvo je otvorilo vrata novim papama koji se odreknu da se uključe u društvo na slobodniji način jer on je i dalje bio rob, pod navodnicima, pape, vizije pape unutar sustava", rekao je papa Franjo.

Opisujući svoje fizičko i mentalno zdravlje, rekao je da je dobro za svoju dob, našalivši se da je pomalo lud.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene