Stotine prosvjednika koje predvodi Pietro Orlando ponovno su u središtu Vatikana tražile istinu. Gdje je Emanuela Orlandi, svi se pitaju već četiri desetljeća. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marija Horvat.

Galerija Slučaj Emanuele Orlandi - 6 Slučaj Emanuele Orlandi - 1 Slučaj Emanuele Orlandi - 5 +3 Slučaj Emanuele Orlandi - 4

Pietro Orlandi već četiri desetljeća traži odgovor na isto pitanje - gdje je njegova sestra Emanuela?

"Posljednjih deset godina papa Franjo nije rekao ni riječ o Emanuelinu slučaju. Nije nas nikad želio primiti, podigao je zidove oko sebe više od ostalih i time se tijekom godina pretvorio u sudionika. Sad ima priliku promijeniti moje mišljenje", izjavio je Pietro Orlandi, brat Emanuele Orlandi.

Nakon niza neuspješnih, papa Franjo ponovno je otvorio istragu jednog od najdugovječnijih misterija Vatikana. I to nedugo nakon što je dokumentarni serijal o slučaju Orlandi privukao svjetsku pozornost.

"Takve nerazriješene stvari, osobito kada su vezane uz Crkvu i Vatikan, nešto što je misteriozno, a nisu razriješene, ostavljaju prostor za filmsku industriju", izjavila je Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV.

Jedan od najpoznatijih misterija počeo je ljetne večeri 1983., kada se 15-godišnjakinja vraćala kući s tečaja flaute. No iz Rima u Vatikan - nikad nije stigla. Slučaj se povezivao s vatikanskom bankom, zavjerom za ubojstvo pape, talijanskim kriminalnim podzemljem, pa čak i seksualnim zlostavljanjem u Crkvi.

Ilustracija Vatikan otvorio istragu o jednom od najvećih misterija: Kamo je nestala tinejdžerica o kojoj biskupi šute?

"Najsličniji mi je slučaj Roberta Calvija, koji je otprilike u to isto vrijeme nađen kako visi s mosta u Londonu, s kamenjem u džepovima. Britanska policija to je proglasila samoubojstvom. Bio je šef banke Ambrosiano u Milanu, zato je dobio naziv Božji bankar, a najjači dioničar te banke bio je Vatikan", kaže Ivana Petrović. 

Emanuela je s obitelji živjela unutar zidina Vatikana, a njezin je otac bio bliski suradnik Ivana Pavla II. Prije tri godine u potrazi za njezinim tijelom otkopane su i dvije grobnice na vatikanskom groblju, no grobovi su bili prazni.


Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju