Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najpoznatiji neriješeni slučaj

Što se dogodilo 15-godišnjakinji koja je nestala u Vatikanu? Očajni brat poručuje: "Papa se pretvorio u sudionika"

Aktualno Galerija Slučaj Emanuele Orlandi - 6 Slučaj Emanuele Orlandi - 6 Foto: DNEVNIK.hr Slučaj Emanuele Orlandi - 1 Slučaj Emanuele Orlandi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Slučaj Emanuele Orlandi - 5 Slučaj Emanuele Orlandi - 5 Foto: DNEVNIK.hr Slučaj Emanuele Orlandi - 4 Slučaj Emanuele Orlandi - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Slučaj Emanuele Orlandi - 3 Galerija 1/7 >>
Stotine prosvjednika koje predvodi Pietro Orlando ponovno su u središtu Vatikana tražile istinu. Gdje je Emanuela Orlandi, svi se pitaju već četiri desetljeća. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marija Horvat.

Pietro Orlandi već četiri desetljeća traži odgovor na isto pitanje - gdje je njegova sestra Emanuela?

"Posljednjih deset godina papa Franjo nije rekao ni riječ o Emanuelinu slučaju. Nije nas nikad želio primiti, podigao je zidove oko sebe više od ostalih i time se tijekom godina pretvorio u sudionika. Sad ima priliku promijeniti moje mišljenje", izjavio je Pietro Orlandi, brat Emanuele Orlandi.

Nakon niza neuspješnih, papa Franjo ponovno je otvorio istragu jednog od najdugovječnijih misterija Vatikana. I to nedugo nakon što je dokumentarni serijal o slučaju Orlandi privukao svjetsku pozornost.

"Takve nerazriješene stvari, osobito kada su vezane uz Crkvu i Vatikan, nešto što je misteriozno, a nisu razriješene, ostavljaju prostor za filmsku industriju", izjavila je Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV.

Jedan od najpoznatijih misterija počeo je ljetne večeri 1983., kada se 15-godišnjakinja vraćala kući s tečaja flaute. No iz Rima u Vatikan - nikad nije stigla. Slučaj se povezivao s vatikanskom bankom, zavjerom za ubojstvo pape, talijanskim kriminalnim podzemljem, pa čak i seksualnim zlostavljanjem u Crkvi.

Pročitajte i ovo Ilustracija TRAGA SE 40 GODINA Vatikan otvorio istragu o jednom od najvećih misterija: Kamo je nestala tinejdžerica o kojoj biskupi šute?

"Najsličniji mi je slučaj Roberta Calvija, koji je otprilike u to isto vrijeme nađen kako visi s mosta u Londonu, s kamenjem u džepovima. Britanska policija to je proglasila samoubojstvom. Bio je šef banke Ambrosiano u Milanu, zato je dobio naziv Božji bankar, a najjači dioničar te banke bio je Vatikan", kaže Ivana Petrović. 

Emanuela je s obitelji živjela unutar zidina Vatikana, a njezin je otac bio bliski suradnik Ivana Pavla II. Prije tri godine u potrazi za njezinim tijelom otkopane su i dvije grobnice na vatikanskom groblju, no grobovi su bili prazni.


Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene