Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Franjo uveo je strogu kontrolu trošenja novca za postupke proglašenja svetaca, nekoliko mjeseci otkako je u dvjema knjigama otkriveno da su za promociju nekih kandidata potrošeni golemi iznosi.


Kanonizacija se događa nakon dugotrajnog postupka u koji su uključeni stručnjaci za crkveno pravo, teolozi i kardinali koji moraju procijeniti moralne vrline kandidata za svece.

Vezani članci Slika nije dostupna Premijer s Papom razgovarao o kanonizaciji Alojzija Stepinca: "Mislim da taj proces ide u pravom smjeru" Slika nije dostupna Zbog ovog je dječaka papa Franjo proglasio dvoje novih svetaca

Vatikan je priopćio da je papa Franjo uveo nova pravila, uključujući otvaranje odvojenog računa za svakog kandidata te podnošenje izvješća o utrošku novca koje će se slati na vanjsku reviziju.

U studenome prošle godine objavljene su dvije knjige o financijskim skandalima u Vatikanu koje su otkrile da se nisu vodili precizni troškovnici kanonizacija što su dosezale iznose i do 750.000 eura.

Knjige istraživačkih novinara Gianluigia Nuzzia i Emilliana Fittipaldia nastale su na temelju tajnih vatikanskih dokumenata. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju