Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odredba o oprostu pobačaja primarno je donesena da traje u Godini milosrđa, a ovime se proširuje i nakon njena okončanja.


U pismu koje je objavljeno u ponedjeljak, papa Franjo obratio se svećenicima i poručio im da i dalje mogu opraštati pobačaj, iako je službeno okončana Godina milosrđa.

Vezani članci Papa održao misu na Trgu svetog Petra - 4 Papa Franjo otkazao službene audijencije: "Ne osjeća se dobro, u stanju je blage nelagode" Papa održao misu na Trgu svetog Petra - 4 Upozoravali ga na opasnost od zaraze koronavirusom, on se ipak spustio među ljude: Papa Franjo zbog bolesti odgodio obveze u Rimu

"Želim naglasiti da je pobačaj ozbiljan grijeh, budući da se njime okončava nevin život. Međutim, ne postoji grijeh do kojeg Božja milost ne može doći i izbrisati ga u trenucima kada se pokajnik odluči pomiriti s Bogom.

Neka svaki svećenik bude vodič, potpora i utjeha pokajnicima na ovom putu posebnog oprosta. Zato dajem svim svećenicima moć da oproste grijeh abortusa", napisao je papa Franjo.

Papa je svoju odluku obznanio u novom apostolskom pismu "Misericordia et misera", koje je potpisao jučer, a objavljeno je danas. Odredba o oprostu pobačaja primarno je donesena da traje u Godini milosrđa, a ovime se proširuje i nakon njena okončanja. Inače su žene mogle dobiti oprost od pobačaja, no potom bi bile ekskomunicirane iz Crkve, kao i oni koji bi joj pomogli.