Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odredba o oprostu pobačaja primarno je donesena da traje u Godini milosrđa, a ovime se proširuje i nakon njena okončanja.


U pismu koje je objavljeno u ponedjeljak, papa Franjo obratio se svećenicima i poručio im da i dalje mogu opraštati pobačaj, iako je službeno okončana Godina milosrđa.

Vezani članci Sjednica u Saboru - 2 Zekanović: "Koronavirus jedino neće zahvatiti Sabor jer kolege rijetko dolaze" Slika nije dostupna OPROST ZA POBAČAJ ''Poznavajući pontifikat pape Franje ovo nije iznenađenje''

"Želim naglasiti da je pobačaj ozbiljan grijeh, budući da se njime okončava nevin život. Međutim, ne postoji grijeh do kojeg Božja milost ne može doći i izbrisati ga u trenucima kada se pokajnik odluči pomiriti s Bogom.

Neka svaki svećenik bude vodič, potpora i utjeha pokajnicima na ovom putu posebnog oprosta. Zato dajem svim svećenicima moć da oproste grijeh abortusa", napisao je papa Franjo.

Papa je svoju odluku obznanio u novom apostolskom pismu "Misericordia et misera", koje je potpisao jučer, a objavljeno je danas. Odredba o oprostu pobačaja primarno je donesena da traje u Godini milosrđa, a ovime se proširuje i nakon njena okončanja. Inače su žene mogle dobiti oprost od pobačaja, no potom bi bile ekskomunicirane iz Crkve, kao i oni koji bi joj pomogli.