Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Franjo je u Vatikanu kritizirao prvenstvo banaka ispred obitelji i upozorio da je to 'naša kriza danas'. 'Siromašna Crkva i Crkva za siromašne mora se boriti protiv takvog mentaliteta', rekao je papa.


Papa Franjo zauzeo se u subotu za etičke vrijednosti u javnom životu pred dvjestotinjak tisuća članova laičkih pokreta na Trgu svetog Petra koji su se okupili na poziv novog "ministarstva" za novu evangelizaciju.

Vezani članci Urbi et Orbi: Papa Franjo održat će božićnu misu - 5 Papa: ''Odbacimo polarizaciju, dijalogom zaliječimo podijeljeni svijet'' Ursula von der Leyen Europska komisija predložila učinkovit alat za suprotstavljanje ekonomskim ucjenama: ''Trgovina se sve više koristi kao oružje''

"Svjedoci smo krize čovjeka koja uništava čovjeka", rekao je Sveti Otac koji se u papamobilu provozao trgom među okupljenim vjernicima.

"Ako u javnom životu i u politici nema etike, sve je moguće (...) Čitamo u novinama kako nedostatak etike u javnom životu čini toliko zla čitavom čovječanstvu", rekao je.

>> Papa Franjo: Izvor krize je diktatura ekonomije bez lica i cilja koji bi bili doista humani

Papa je usto kritizirao prvenstvo banaka ispred obitelji: "Ako se ulaganja u bankama smanje, to je tragedija, a ako obitelji žive loše i nemaju što jesti, to nije važno: to je naša kriza danas".

"Siromašna Crkva i Crkva za siromašne mora se boriti protiv takvog mentaliteta", dodao je.

Sto pedeset oblika "crkvene stvarnosti" - fokolari, Neokatekumenski put, "Zajedništvo i oslobođenje", "Kristovi legionari", "Emanuel" i druge - koje su došle s pet kontinenata sudjelovalo je u Danu laičkih pokreta uoči blagdana Duhova, koji je u okviru "Godine vjere" organiziralo novo "ministarstvo" za novu evangelizaciju što ga je 2010. ustrojio Benedikt XVI.

Papa je izravno odgovorio na četiri pitanja koje su mu postavili vjernici.

Ovaj susret laičkih pokreta u prigodi Duhova, blagdana Duha Svetoga, bio je planiran prije odreknuća Josepha Ratzingera a papa Franjo ga je zadržao u svom programu.

Mons. Salvatore Fisichella koji predvodi "ministarstvo za novu evangelizaciju" definirao je crkvene pokrete kao "najočitije plodove" Drugog vatikanskog koncila (1962.-65.).

Na ove se pokrete, koji su inače veoma dinamični, ponekad gleda kao na konkurenciju tradicionalnim župnim zajednicama koje su u krizi.

Papa će u nedjelju, na Duhove, zajedno sa sudionicima ovog susreta slaviti misu ispred bazilike svetog Petra. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju