Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika vijest

Papa Franjo imenovao ženu u vrh Crkve. Sociolog Maštruko: "Namjera je očito da se oda priznanje ženama i njihovoj ulozi"

Aktualno Galerija +0 Ivica Maštruko, sociolog religije Galerija 1/1 >>
Prvi put u povijesti Vatikana, papa Franjo imenovao je ženu za podtajnicu Biskupske sinode. Na tu dužnost imenovana je Francuskinja Nathalie Becquart. Teologinja i poduzetnica koja se bavila Pastoralom mladih i duhovnih zvanja. U crkvenim krugovima to, kažu, nije nikakva novost jer Papa je još ranije signalizirao da želi reformirati sinodu i dati veću ulogu ženama i laicima unutar Crkve.

Vijest iz Vatikana odjeknula je svijetom! Sestra Nathalie Becquart - redovnica, ksaverijanka i prva žena koja je imenovana za podtajnicu Biskupske sinode. Imenovao ju je Papa Franjo.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

Sociolog religije poručuje, ovaj Papin potez nešto je što se moglo očekivati.

"Njegova je namjera očito da dade na neki način priznanje ženama, vjernicama, kao sastavnom dijelu Katoličke Crkve, odnosno da naglasi ulogu žene u Katoličkoj Crkvi", kaže sociolog religije Ivica Maštruko.

Službeni medij Svete Stolice, Vatican News imenovanje sestre Nathalie Becquart vidi kao podsjetnik da u procesima sinode posebno mjesto ima glas Božjih ljudi.

A nije ovo prvi put, kaže sestra Ana Begić s Katoličko bogoslovnog fakulteta, da Papa Franjo ženama, širom otvara vrata Crkve.

"Ja bi rekla čitavom Božjem narodu. Znači Crkva nije privilegirana niti samo muškarcima, niti samo ženama, Crkva je otvorena narodu Božjem. Isto tako, Papa Franjo slijedi svoje prethodnike, Benedikta XVI. i Ivana Pavla drugoga", kaže Martina S. Ana Begić, docentica na katedri moralne teologije na Katoličko-bogoslovnom fakultetu.

I nije sestra Becquart prva žena kojoj Papa iskazuje povjerenje.

"Jer pred nekoliko mjeseci isto tako naša žena Hrvatica, mislim da je porijeklom iz Đakova, gospođa Hrvatica, koja je imenovana u financijski Savjet unutar kongregacije Pape Franje", kaže docentica.

Žene svećenice?

Pozicioniranje žena u vrh Crkve, smatra naša sugovornica, iznimno je bitna stvar.

"Između ostaloga naglašava ono što mislim da papa Franjo, ne mislim, nego sam sigurna da slijedi, a to je spoj onoga što žena ima, spoj razuma i osjećaja", dodaje.

Iako smatra da je ovo u praksi Crkve korak naprijed, sociolog religije priču o ženama svećenicima odbacuje.

"Jer će se Papa držati i dalje temeljnih zasada katoličkog nauka, tako da neke dubinske i dublje reforme ne treba očekivati", objašnjava Ivica Maštruko.

No, kaže, ovaj Papin potez, svakako znači promjenu ponašanja unutar katoličke Crkve. A sad je i u Sinodi u Rimu - žena. Tijelo je to koje je osnovano 1965., nakon što je na Drugom vatikanskom koncilu izražena želja o nastavku kolegijalnog upravljanja Crkvom.

 

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine. Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene