Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sin nacista i nesuđeni svećenik

'STVORILI SMO ČUDOVIŠTE' Tko je dvojac iza afere s 'pranjem novca'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko je dvojac koji stoji iza najveće financijske afere stoljeća i koji je omogućio bogatašima, političarima te slavnima da 'peru novac' na karipskom raju?

Samo srce financijskog skandala 'Panama Papers' čine dvojica odvjetnika - Jürgen Mossack i Ramon Fonseco Mora, osnivači i vlasnici tvrtke 'MossackFonseca, preko koje su bogati i slavni prikrivali svoju imovinu te izbjegavali plaćanje poreza.

Odmah nakon izbijanja afere medijima se javio Jürgenov polubrat Horst. Iako šokiran saznanjima o 'prljavoj raboti' kojom mu se polubrat bavi, otkrio je i zanimljive detalje iz njegove prošlost. Tako se ispostavilo da je Jürgen sin njemačkog nacista Erharda Mossacka pripadnika ozloglašene SS jedinice, i to one koja je nadzirala koncentracijske logore.

Jürgen je rođen 1948. godine u Njemačkoj, ali se obitelji nedugo nakon toga seli u Panamu. Tada ga je Horst posljednji put i vidio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Susjedi u 'poreznom raju' Na novom popisu 'Panama Papersa' i 54 imena iz Srbije Slika nije dostupna Panama Papers RAZLJUTIO SE PANAMSKI PREDSJEDNIK 'Koriste Panamu kao poprište bitke'

Mossackov otac tijekom 70-tih godina postaje špijun CIA-e, a glavni zadatak bio mu je praćenje komunističkih aktivnosti na Kubi iz obližnje Paname. Dok se njegov otac bavio špijunažom, Jürgen je završio Pravni fakultet 1973. i našao posao u Londonu, ali se 1986. vraća u Panamu gdje s Ramonom Fonsecom osniva "Mossack Fonseca & Co".

Želio je biti svećenik

Brzo su stekli reputaciju diskretnih i sposobnih ljudi i tako privukli odgovarajuću klijentelu. Prvi veliki korak bilo je osnivanje filijale na Britanskim djevičanskim otocima gdje je zakonom bila zagarantirana povjerljivost podataka o poslovanju ofshore kompanija.

Ramon Fonseco Mora je također odvjetnik te nagrađivani pisac. Napisao je knjigu 'Mister politicus', politički triler. Kao mladić navodno je ovaj 63-godišnjak želio biti svećenik. U jednom intervjuu 2012. godine Fonseco je, govoreći o svom partneru i tvrtki izjavio: 'Zajedno smo stvorili čudovište koje je pojelo konkurenciju'.

Danas su obojica bogataši i članovi najviših krugova panamskog društva. Ipak, 'Panama Papers' financijska afera stoljeća, sasvim će sigurno promijeniti puno toga i u njihovom životu.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene