Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pakistan: Masovni prosvjed protiv rada radikalne Crvene džamije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 100.000 osoba okupilo se u nedjelju u najvećem pakistanskom gradu Karachiju prosvjedujući protiv rada vjerskih dužnosnika Crvene džamije i njezine vjerske škole, čiji su pripadnici prošli tjedan u glavnome pakistanskom gradu Islamabadu pokrenuli, kako su sami kazali, kampanju za "zaštitu ćudoređa" u talibanskom stilu, prenose agencije.

Masovni prosvjed u Karachiju organizirao je pokret Mutahida Qami (MQM), koji podupire predsjednika Perveza Musharrafa, koji se zalaže za umjereni islamizam. "Islam je vjera mira i u njoj nema mjesta za uporabu sile ili terorizma", rekao je vođa MQM-a Altaf Hussain koji se obratio okupljenim prosvjednicima telefonskom vezom iz Londona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samoubojica detonirao bombu blizu Crvene džamije Slika nije dostupna Pakistan: Fundamentalisti ponovno zauzeli Crvenu džamiju

Lal Masjid ili Crvena džamija u prošlosti je povezivana s
militantima, posebno talibanskim pobunjenicima koji su zabranjivali glazbu, prikazivanje filmova te gotovo sve druge oblike zabave tijekom svoje vladavine u susjednom Afganistanu, vrlo se striktno pridržavajući tumačenja islama.

Glavni vjerski poglavar džamije Maulana Abdul Aziz, oštar je kritičar potpore što je službeni Pakistan daje Amerikancima u ratu protiv terorizma. Više tisuća muških studenata vjerske škole koja djeluje pri džamiji, često predvodi protuvladine i protuameričke prosvjede u Islamabadu. Oko 100.000 njihovih neistomišljenika sudjelovalo je u današnjim prosvjedima izvikujući "Ne, ekstremizmu", izvijestio je dužnosnik policije u Karachiju Mazhar Hussain.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene