Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 100.000 osoba okupilo se u nedjelju u najvećem pakistanskom gradu Karachiju prosvjedujući protiv rada vjerskih dužnosnika Crvene džamije i njezine vjerske škole, čiji su pripadnici prošli tjedan u glavnome pakistanskom gradu Islamabadu pokrenuli, kako su sami kazali, kampanju za "zaštitu ćudoređa" u talibanskom stilu, prenose agencije.


Masovni prosvjed u Karachiju organizirao je pokret Mutahida Qami (MQM), koji podupire predsjednika Perveza Musharrafa, koji se zalaže za umjereni islamizam. "Islam je vjera mira i u njoj nema mjesta za uporabu sile ili terorizma", rekao je vođa MQM-a Altaf Hussain koji se obratio okupljenim prosvjednicima telefonskom vezom iz Londona.

Vezani članci Slika nije dostupna Pakistan priznao da su u napadu na džamiju ubijene žene i djeca Slika nije dostupna Video: Bin Ladenov zamjenik poziva na ustanak u Pakistanu

Lal Masjid ili Crvena džamija u prošlosti je povezivana s
militantima, posebno talibanskim pobunjenicima koji su zabranjivali glazbu, prikazivanje filmova te gotovo sve druge oblike zabave tijekom svoje vladavine u susjednom Afganistanu, vrlo se striktno pridržavajući tumačenja islama.

Glavni vjerski poglavar džamije Maulana Abdul Aziz, oštar je kritičar potpore što je službeni Pakistan daje Amerikancima u ratu protiv terorizma. Više tisuća muških studenata vjerske škole koja djeluje pri džamiji, često predvodi protuvladine i protuameričke prosvjede u Islamabadu. Oko 100.000 njihovih neistomišljenika sudjelovalo je u današnjim prosvjedima izvikujući "Ne, ekstremizmu", izvijestio je dužnosnik policije u Karachiju Mazhar Hussain.