Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pakistan je imenovao novog predsjednika Vrhovnog suda nakon što je predsjednik Musharraf uveo izvanredno stanje i suspendirao ustav, objavila je pakistanska državna televizija.


Dosadašnji predsjednik Vrhovnog suda Iftikhar Chaudhry odbio je prisegnuti prema privremenim ustavnim odredbama koje je proglasio Musharraf, javila je televizija.

Vezani članci Prosvjed protiv švicaraca (Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL) Vrhovni sud presudio protiv osam domaćih banaka za kredite u švicarcima: "Slučaj franak je gotov. Ovo je naša pobjeda!" Brett Kavanaugh (Foto: AFP) Odbor američkog Senata podržao Trumpova kandidata: Jedan od senatora tražio odgodu glasanja

Pakistanski ministar informiranja objavio je da će se general
Musharraf obratit naciji putem državne televizije poslije 23 sata po mjesnom vremenu (18.00 GMT).

Agencije su ranije javile da je policija okružila zgradu Vrhovnog suda u Islamabadu te da je na ulicama vojska.

Vrhovni sud trebao bi se do 12. studenoga izjasniti o zakonitosti Musharrafove pobjede na predsjedničkim izborima 6. listopada. 

>> Pakistan: Musharraf uveo izvanredno stanje

Privatna televizijska mreža Geo TV objavila je da su suci Vrhovnog suda odbacili izvanredno stanje, poručivši najvišim državnim dužnosnicima, uključujući premijera i vojne zapovjednike, da ga ne poštuju. 

Bivši pakistanski premijer u egzilu Nawaz Sharif osudio je izvanredno stanje i pozvao Musharrafa da podnese ostavku, javlja France presse.

"Odluka o uvođenju izvanrednog stanja je bez presedana. Sa sucima se nikada nije postupilo na takav način", rekao je, kako je prenio Geo. 

"Musharraf mora danas podnijeti ostavku i otvoriti put pravednim izborima", dodao je.

U međuvremenu, bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto vratila se u Pakistan iz Dubaija.

Bhutto je sletjela u Karachi, na jugu zemlje, rekao je njezin
glasnogovornik u Londonu.

Bhutto je u Dubai otputovala u četvrtak kako bi posjetila obitelj.
Bivša pakistanska premijerka u Karachiju i pokrajini Sindh ima veliku potporu.

Reuters javlja da se u Karachiju čuje pucnjava.

Situacija u Pakistanu izazvala je zabrinutost Velike Britanije i
susjedne Indije.

"Ozbiljno sam zabrinut zbog uvedenih mjera", kaže se u priopćenju britanskog ministra vanjskih poslova Davida Millibanda.

Indijski čelnici pozvali su pak na brz povratak "normalnog" stanja i "demokracije" u Pakistanu, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u New Delhiju, prenio je AP.