Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pahor najavio kontinuitet politike prema Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budući slovenski premijer Borut Pahor najavio je da neće zagovarati veće promjene u odnosu na politiku vlade Janeza Janše kad je riječ o odnosima s Hrvatskom, te da će Ljubljana i dalje ustrajati na dosadašnjem načinu rješavanja otvorenih pitanja.

Pahor se kasno navečer u petak sastao s članovima predsjedništva svojih Socijalnih demokrata, kako bi dogovorili daljnje korake u postupku formiranja nove vlade, nakon što je državna izborna komisija objavila službene rezultate parlamentarnih izbora prema kojima je njegova stranka osvojila relativnu većinu u novom parlamentu, a time i najviše izgleda za sastavljanje buduće koalicijske vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenija: Janša u maloj prednosti pred Pahorom Slika nije dostupna Janša zanijekao tvrdnje o primanju mita

U razgovoru s novinarima pred stranački sastanak, Pahor je prokomentirao odnose s Hrvatskom povodom odluke Europskog suda za ljudska prava koji je odbacio tužbu trojice hrvatskih štediša protiv Ljubljanske banke.

Presuda suda u Strasbourgu 'dokazuje da je Slovenija prije 15 godina pravilno odlučila i da je rješenje potrebno naći u okviru sukcesije', izjavio je Pahor, pozdravljajući presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Istodobno, Pahor je rekao da će kao budući premijer 'nastaviti sadašnju politiku' prema Hrvatskoj i da Janšina vlada na tom području ostavlja dobro stanje, pri čemu je istaknuo način rješavanja graničnih pitanja.

Pahor je najavio da će nastaviti politiku traženja konsenzusa i stranačkih konzultacija, kako je to radio i Janša, te izrazio očekivanje da će rad međudržavnih komisija za predaju graničnog pitanja arbitraži uskoro biti završen.

'Očekujem da će komisija stručnjaka za međunarodno pravo koja rješava pitanje granice vrlo brzo, na početku mandata nove vlade, završiti svoj rad, te obavijestiti obje vlade o alternativama koje pred nama stoje', rekao je Pahor.

Pahor je pri tome posebno istaknuo da će prije svake buduće odluke o tom predmetu konzultirati predsjednike parlamentarnih stranaka i nastojati postići konsenzus, ali da će Slovenija i dalje inzistirati da se rješenje graničnog pitanja nađe uz uvažavanje 'načela pravednosti'.

'Bez obzira na alternativu koju odaberemo, prilikom određivanja kopnene i morske granice mora se uvažiti načelo pravičnosti kao jedan od kriterija', istaknuo je Pahor u razgovoru s novinarima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene