Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Negira 'fijasko'

Pahor: Arbitražni sporazum je slovenski uspjeh

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor je istaknuo kako je za Sloveniju arbitražni sporazum sa Hrvatskom uspjeh, te kako je on njime zadovoljan.

Pahor je kao sasvim pogrešne ocijenio tvrdnje oporbenih slovenskih stranaka da je arbitražni sporazum s Hrvatskom za Sloveniju neuspjeh i da to dokazuje činjenica da ga je Hrvatski sabor već ratificirao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najbolje rješenje Pahor u parlamentu branio arbitražni sporazum Slika nije dostupna Slovenski premijer tvrdi Pahor: Ako blokiramo Hrvatsku, prijeti nam izolacija

'Slovenija može biti zadovoljna arbitražnim sporazumom, on je naš pregovarački uspjeh, a Hrvatska je na njega pristala samo zato jer je zauzvrat dobila deblokadu pregovora s Europskom unijom', rekao je Pahor novinarima, reagirajući na tvrdnje Slovenske nacionalne stranke (SNS) i Slovenske demokratske stranke koje se arbitražnom sporazumu protive da je upravo to što je Sabor ratificirao sporazum dokaz da se radi o 'fijasku' slovenske politike jer arbitraža Sloveniji neće dati kontakt s otvorenim morem.

'Ako netko razmišlja da je Hrvatska ratifikacija dokaz da je sporazum za Sloveniju loš, onda on nema potrebnog samopouzdanja, nego razmišlja kao da je Hrvat', rekao je Pahor, dodavši da je on sporazumom zadovoljan.

>> Prihvaćen arbitražni sporazum sa Slovenijom

>> Žbogar: Sporazum neće biti ratificiran ove godine

'Ovako dobrog sporazuma o rješavanju graničnog pitanja nismo imali zadnjih 20 godina. Hrvatska se morala vratiti za pregovarački stol i pristati na drugi prijedlog povjerenika Ollija Rehna, a mi smo onda deblokirali pregovore Hrvatske s EU-om', rekao je Pahor.

Dodao je da oporba nezadovoljna takvim sporazumom mora prije rederenduma o arbitražnom sporazumu reći što sama kao alternativu nudi i kako bi to rješenje izgledalo, a da bi ga i Hrvatska prihvatila, ako već žele da se Slovenija iz sporazuma povuče. Pahor je rekao da se s oporbom spreman kompromisom dogovoriti u vezi referenduma i ratifikacije, ali da pri tom oporbeni prvaci moraju zaboraviti na pitanje prestiža i voditi računa o nacionalnom interesu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene