Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka predsjednika

Obama: Pravda je zadovoljena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U obraćanju naciji američki predsjednik Barack Obama smrt Osame bin Ladena je nazvao 'najznačajnijim postignućem u borbi SAD-a protiv Al-Qaide'.

'Pravda je zadovoljena', rekao je Obama kasno navečer po mjesnom vremenu u Bijeloj kući, objavljujući smrt arhitekta napada na New York i Washington 11. rujna 2001.Obama je rekao da su američke snage vodile operaciju u mjestu Abotabatu, sjeverno od Islamabada, u kojoj je ubijen Bin Laden.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozvao na pokretanje istrage Obama: 'Bin Laden je u Pakistanu vjerojatno imao mrežu podrške' Slika nije dostupna Napad na željeznicu Bin Laden je planirao novi napad na SAD na obljetnicu 11. rujna

>> Amerikanci na ulicama slave smrt Osame bin Ladena

>> UŽIVO: Ubijen je Osama bin Laden

'Sjedinjene Države su predvodile operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden, vođa Al-Kaide i terorist koji je odgovoran za ubojstva tisuća muškaraca, žena i djece', kazao je Obama.
U toj operaciji nije stradao nitko od Amerikanaca, a oni su pazili da u akciji ne bude civilnih žrtava, kazao je Obama. U akciji su sudjelovale i pakistanske snage, a Bin Ladenovu smrt potvrdio je i jedan od pakistanskih obavještajnih dužnosnika.

Abotabad je gradić s 27 tisuća stanovnika, 50 kilometara sjeverno od Islamabada i 150 kilometara istočno od Pešavara, u blizini granice s indijskim dijelom Kašmira.
Ovo je veliki uspjeh za Obamu i njegov nacionalni sigurnosni tim. Obamin prethodnik George W. Bush u više je navrata obećao da će pravdi privesti krivca za napad na New York i Washington, ali to nije uspio do odlaska iz Bijele kuće.

Nema nikakve sumnje da će Al-Kaida nastaviti s napadima na nas. Moramo ostati budni i u domovini i u inozemstvu' Američki predsjednik pojedinosti o samoj operaciji nije objavio, ali je rekao da je ona rezultat obavještajna rada. Odluka da se krene u akciju donijeta je u petak ujutro.
Obama je, međutim, upozorio Amerikance da ostanu na oprezu i nakon Bin Ladenove smrti. 'Nema nikakve sumnje da će Al-Kaida nastaviti s napadima na nas. Moramo ostati budni i u domovini i u inozemstvu', rekao je.

State Department je odmah nakon Bin Ladenova ubojstva upozorio Amerikance na moguće 'protuameričko nasilje u svijetu' pozvao ih na oprez, na ograničeno kretanje te na izbjegavanje masovnih okupljanja i prosvjeda u područjima u kojima bi moglo doći do nasilja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene