Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deseci tisuća ljudi

Ovako je Sjeverna Koreja proslavila lansiranje rakete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća ljudi u Sjevernoj Koreji okupilo se na organiziranom skupu u Pjongjangu u petak kako bi dali podršku uspješnom lansiranju rakete.

Gomila se okupila na trgu Kim Il Sung gdje su slušali govore koji hvale uspjeh misije slanja satelita u svemir u srijedu, objavio je APTN. 'Razvoj i korištenje satelita koji je potreban za unaprijeđenje naše nacionalne ekonomije je legitiman zahtjev sadašnjeg vremena u kojem se mi razvijamo sa znanosti i tehnologijom. Ovo je međunarodni trend i opravdano nezavisno pravo našeg naroda', na skupu je rekao Kim Ki Nam, tajnik Radničke stranke.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

Stručnjaci pak tvrde da je Sjeverna Koreja još godinama daleko od razvoja pouzdanog projektila koji bi mogao bombardirati tlo SAD-a i druge daleke mete, iako je dobio pažnju i ljutnju svjetskih vođa. Mnoge zemlje osudile su lansiranje kao provokaciju, a to bi moglo povećati napetosti u regiji. Također, to je kršenje rezolucija Vijeća Sigurnosti UN-a koje zabranjuju Sjevernoj Koreji korištenje balističkih raketa.

Iako se temperatura kretala oko ništice, okupljeni prosvjednici nisu nosili rukavice, kape ni šalove, baš kao ni za vrijeme pogreba Dragog vođe prošle godine u prosincu.Kim Jong-Un najavio nova lansiranja

>> Satelit Sj. Koreje se 'nekontrolirano vrti u svemiru'?

Lansiranje rakete dalekog dometa iz kontrolne sobe pratio je vođa Kim Jong Un Iako Pjongjang tvrdi da ima pravo lansirati satelit za mirotvorno istraživanje, proveo je i dva nuklearna testa i time se usprotivio međunarodnim zahtjevima da odustane od nuklearnog oružja.

Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-Un najavio je nova lansiranja satelita. Naglasio je potrebu 'lansiranja satelita u budućnosti radi razvoja znanosti, tehnologije i gospodarstva zemlje', navodi KCNA.

Južnokorejska mornarica pronašla je ostatke rakete-nosača s kojom je Pjongjang ovoga tjedna u orbitu oko Zemlje uspješno lansirao satelit i analizirat će ih kako bi utvrdila razinu dostignuća i sposobnosti Sjeverne Koreje u tehnologiji balističkih projektila, rekao je u petak glasnogovornik ministarstva obrane u Seulu. Analize će voditi ekipa civilnih i vojnih stručnjaka i američki stručnjaci za sovjetsku tehnologiju. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene