Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fascinantne fotografije

Ovako Japan izgleda godinu dana nakon tsunamija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
11. ožujka 2012. obilježit će se prva godišnjica ogromnog potresa, odnosno tsunamija koji je razorio Japan i odnio živote 19.000 osoba.

Slika Yuko Sugimoto iz razorenog Ishinomakia, kako traži svog sina nakon udara tsunamija 2011. obišla je svijet. Na drugoj fotografiji je Yuko sa svojim petogodišnjim sinom Raitom snimljena na istom mjestu, gotovo godinu dana nakon tragedije.

Pročitajte i ovo Šteta nakon potresa u Japanu - 1 Golema šteta VIDEO Nakon potresa, tsunami pogodio Japan: Pogledajte zastrašujuće snimke Potres u Japanu Magnituda 7,6 VIDEO Društvenim mrežama šire se snimke razornog potresa u Japanu: Pogledajte trenutke koji lede krv u žilama

U galeriji vam donosimo nevjerojatne fotografije posljedica razornog tsunamija, ali i kakva je situacija danas nakon gotovo godien dana. Možete vidjeti razoreni Miyako City, Otsuchi gdje se vidi koja je bila snaga tsunamija koji je bez problema katamaran 'izbacio' na krov zgrade turističkog centra.

U Kamaishiu je tog 11. ožujka ogromni teretni brod Asia Symphony završio doslovno na ulici. Razoreni su bili i gradovi Rikuzentakata, Kesennuma, Ishinomaki, Sendai, Ofunato.

Podsjetimo, Japan je u ožujku prošle godine pogodila najteža nesreća nakon II. svjetskog rata. Više od 19.000 ljudi poginulo je u orijaškom tsunamiju na sjeveroistočnom priobalju koji je nastao kao posljedica razornog potresa s epicentrom na dnu Tihog oceana. U tsunamiju je tada oštećena i nuklearna centrala Fukushima Daiichi, što je najteža nuklearna katastrofa nakon černobilske koja se dogodila prije 25 godina.

>> VIDEO: Pogledajte kako je tsunami nosio zrakoplove i helikoptere

Japanska vlada tada je procijenila da će u idućem desetljeću za obnovu područja uništenih ožujskim potresom i tsunamijem trebati najmanje 291 milijarda dolara.

Iz japanskog Savjeta za plan obnove, nekoliko dana nakon katastrofe rekli su da će prve tri godine biti potrebne za zadatke poput obnove ceste i izgradnju privremenog smještaja, a da će za obnovu gradova biti potrebne još četiri godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene