Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dublin dobio ustupke koje je tražio

Otvoren put novom referendumu u Irskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Europske unije postigli su u petak dogovor koji otvara put novom referendumu u Irskoj o Lisabonskom ugovoru, a zauzvrat je Dublin od svojih partnera dobio ustupke koje je tražio.

Načelni dogovor o tome bio je već postignut u četvrtak navečer, prvog dana summita, a u petak je taj dogovor potvrđen. 

Pročitajte i ovo Dan nakon nereda u Dublinu - 2 Napad pokrenuo lavinu Hrvat iz Dublina za DNEVNIK.hr o atmosferi nakon nereda: "Imam troje djece, nije mi svejedno" Neredi u Dublinu - 3 PLJAČKE I PALEŽ VIDEO Kaos u Dublinu: Nakon napada nožem izbili neredi, tuku se s policijom, pale aute, autobuse, tramvaje…

>> Irska: Počeo referendum o novom reformskom ugovoru EU

Irski premijer Brian Cowen je potvrdio da preuzima obvezu sazivanja novog referenduma, ako dobije konkretna jamstva za svoje zahtjeve. Dogovoreno je da će svaka zemlja članica moći zadržati po jednog povjerenika u Europskoj komisiji, što je bio jedan od glavnih razloga neuspjeha prvog referenduma u Irskoj.

Referendum će se održati do kraja mandata sadašnje Europske komisije, koji istječe 31. listopada 2009.

Članice EU-a su se obvezale da će pronaći način kako u Lisabonski ugovor ugraditi pravno obvezujuća jamstva kojima bi se umirili strahovi irskih građana u vezi s vojnom neutralnošću, fiskalnom suverenošću, zabrani abortusa i radničkim pravima, a da se ugovor ne mora ponovno ratificirati u zemljama u kojima je to već učinjeno, to jest u 25 od 27 članica.

Posao na tome nastavit će se sljedećih tjedana i mjeseci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene