Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irska: Počeo referendum o novom reformskom ugovoru EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irska birališta na referendumu kojim se odlučuje o sudbini europskog ugovora iz Lisabona, a čiji je ishod vrlo nesiguran, otvorena su u četvrtak ujutro.

Dokument kojim bi se trebale reformirati europske ustanove mora prihvatiti svih 27 zemalja članica da bi stupio na snagu.

Pročitajte i ovo Pobuna na osječkoj tržnici - 4 Troškovi se utrostručili Pobuna na osječkoj tržnici zbog podizanja zakupa klupa: "Mi smo se žalili i kumili i molili, ali tu nema nikakve pomoć" Slika nije dostupna Počeo summit EU-a o reformskom ugovoru

Samo se Irska mora o tom pitanju očitovati na referendumu jer je na to obvezuje njezin ustav. Ostale članice EU odlučile su se za ratifikaciju ugovora u parlamentu, što je već učinilo njih osamnaest.

Prema dvama posljednjim istraživanjima objavljenim koncem prošlog tjedna, broj pristaša i protivnika Lisabonskog ugovora je podjednak, s laganom prednosti potonjih. Mogućnost odbacivanja dokumenta na referendumu budi neugodna sjećanja na 2005. kada su Francuska i Nizozemska odbile prihvatiti europski ustav, kao i na referendum iz 2001. na kojemu je Irska odbacila ugovor iz Nice. Tada se referendum morao ponoviti da bi se ugovor na koncu prihvatio.

No ovaj put neće biti ponavljanja referenduma, tvrdi irska vlada.

Za Lisabonski ugovor zauzimaju se sve stranke u parlamentu, osim nacionalističkog Sinn Feina koji ima tek četvero od 166 zastupnika.

Premijer Brian Cowen upozorava da će negativan ishod referenduma "oslabiti" Irsku, zemlju s 4,2 milijuna stanovnika.

Prema procjenama analitičara, odaziv birača bit će presudan za rezultat.

Birališta će se zatvoriti u 23.00 sata, a izlaznih anketa neće biti. Prebrojavanje glasova počet će tek u petak u 10.00 sati, a prvi se rezultati očekuju u petak popodne.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene