Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke po vremenu

Otputovale, pa se vratile, čekaju da ponovno krenu...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proljeće iščekuju i ptice selice. Zbog neuobičajeno hladnog vremena, ptice koje su putovale na sjever Njemačke, vratile su se u južne dijelove zemlje. Produženo putovanje za njih nije problem, ali manjak hrane itekako jest.

Kada rode zaklepeću, proljeće je blizu. Barem je do sada tako bilo. Ove godine, vijesnici toplijih dana u Buettelbornu su bili suočeni s neuobičajenim vremenskim pojavama.

>> Ptice su sposobne i za složenije razmišljanje

'Ožujak je bio iznimno hladan, a sjeveroistok Njemačke dugo je bio pod snijegom. Ptice koje su putovale prema svojim gnijezdima na sjever, poput ždralova, gusaka ili galebova, nisu mogle nastaviti put pa su ostale južnije, u Hesseu i čekaju proljepšanje vremena', kazao je ornitolog Bernd Petri.

Pročitajte i ovo Nestabilno vrijeme Vremenska prognoza Je li vrijeme za kišobrane ili suncobrane? Detalje otkriva meteorolog Darijo Brzoja Promjenjivo vrijeme uobičajeno je za svibanj Vremenska prognoza Vrijeme narednih dana obilježit će smjenjivanje sunca i kiše: Više otkriva meteorolog Brzoja

U nekim dijelovima Njemačke prošli je mjesec bio najhladniji u više od stotinu godina. Tisuće ptica selica čekaju zatopljenje. 'Ptice su na hladnoću reagirale tako što su se vratile, što za njih nije opasno. Ali opasno je ako ih se uznemirava tamo gdje jesu, od strane pasa ili šetača. Tada gube puno energije, a kako pronalaze samo male količine hrane, to bi za njih moglo biti pogubno', kazao je Petri.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene