Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su koristili revolucionarnu tehnologiju u pokušaju da pokažu kako je Zemlja izgledala prije nekoliko stotina milijuna godina.


Istraživači su desetljećima vjerovali da su svi kontinenti bili spojeni i formirali superkontinent Panageu. No pojedini geolozi tvrde da su i prije Panagee, kontinenti bili razdvojeni, a prije toga spojeni u jednu veliku masu, poznatu kao Rodinia.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 2 Znanstvenici objavili nove procjene kretanja pandemije za Hrvatsku, doznajte kada nas očekuje vrhunac četvrtog vala Američka geografija (Foto: Screenshot/YouTube) KVIZ koji je zbunio mnoge: Znate li na kojim se kontinentima nalazi ovih 10 država?

Tim znanstvenika sada je analizirao mineralni sastav kamenja diljem svijeta u pokušaju da mapiraju kretanje tektonskih ploča tijekom povijesti naše planete, te su već stvorili model u kojem mogu vidjeti kako je sve izgledalo prije 500 milijuna godina.

Palenteolozi su stvorili program kojem se besplatno može pristupiti i koji pokazuje kretanje tektonskih ploča u doba prije Panagee.

Sustav naziva GPlates, omogućuje korisnicima da besplatno proučavaju kretanje ploča u vrijeme daleko prije nego su Zemljom koračali ljudi.

Znanstvenici predvođeni Dietmarom Muelleru sa Sveučilišta u Sydenyju, nadaju se da će nastaviti svoj rad sve do mapiranja Kenorlanda – prvog poznatog superkontinenta za koji se smatra da je postojao prije 2,4 milijarde godina.

Do sada su Mueller i njegov tim došli unazad 750 milijuna godina, u vrijeme kada je formirana Rodina.

Planiraju objaviti novo izdanje GPlatesa kada revolucionarnim programom stignu u razdoblje prije milijardu godina. Nadaju se da će nastaviti ići unazad sve dok su se tektonske ploče hladile kako bi formirale veliki oklop koji i danas obrubljuje naš planet.

Međutim, javili su se problemi. Tim je otkrio da dok su mogli raditi na nekim kretanjima kontinenata, proučavajući sličnosti između kamenja na različitim kontinentima, nisu mogli pronaći dokaz za sve što im je trebalo.

Pojedini dijelovi karte stoga su najbolja nagađanja temeljena na osnovnim pravilima koja se odnose na tektonske ploče, kao što je da se ne pomiču više od dvadesetak centimetara godišnje, piše Quartz.

Tim koristi superračunala da bi razradili najvjerojatniji put kojim su se kretali kontinenti, ali što se više u povijest udaljavaju, rekonstrukcija je sve teža.

Kada je Panagea dovršena, Mueller je doveo doktoranta i eksperta za tektoniku, Andrewa Mereditha kako bi počeli raditi na obliku Rodinije.

No, imali su malo dokaza o podacima s kojima bi mogli raditi. Meredith se fokusira na specifična područja planete tijekom nekoliko milijuna godina svakog dana, proučavajući akademska mišljenja o tektonici u pojedinim regijama, a potom prosuđuje kako su se kontinenti mogli kretati.

'To su mali koraci. Svaki se dan nešto napravi i ne čini mi se da sam napravio puno. A kada nakon nekoliko mjeseci pogledam unazad imam model koji lijepo napreduje', rekao je Meredith.

GPlates je prvi ovakav model koji je dostupan javnosti. Smatra se da pojedine naftne kompanije imaju modele koji bi mogli biti slični i koji im pomažu u tome da otkriju gdje bi se mogle pronaći naftne rezerve.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju